Kycklingfilé med soltorkade tomater och mozarella

Kycklingfiléer är ganska smaklösa i sig och behöver piffas upp med ett gott täcke, en fyllning eller en lite tuffare sås. Soltorkade tomater och mozarella är en klassisk kombo och inte helt oväntat smakade den bra tillsammans med kycklingen. En okomplicerad och ganska kvick rätt som lyfter vardagen ett par snäpp så här efter semestern.  

Till två personer behöver du:

2 st kycklingfiléer
1 bananschalottenlök
1/2 mozarellaost
4 skivor soltorkade tomater
3 tsk olja – använd oljan som tomaterna ligger i
1 nypa flingsalt
4 varv med svartpepparkvarnen
4 msk vitt vin
Sås
ca 2 dl vatten
1 1/2 msk maizenaredning
en liten skvätt balsamvinäger
1 nypa salt
svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken, skär mozarellan och strimla de soltorkade tomaterna. Rör ihop, tillsätt oljan och krydda med salt och svartpeppar och låt sedan stå i ett par minuter. Bryn kycklingfiléerna i lite olja runt om och lägg dem sedan i en ugnsform. Lägg tomat- och mozarellablandningen på kycklingen och stek klart den i ugnen. I min ugn tog det ca 20 minuter innan innertemperaturen var 70 grader (i en gasugn som inte riktigt är att lite på, men den höll ca 200 grader). Lägg kycklingen åt sidan och vispa ur formen med lite vatten och låt sedan koka upp i en kastrull. Tillsätt totalt ca 1 1/2 dl vatten och 1 1/2 msk maizenaredning. Låt såsen koka i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med en liten skvätt balsamvinger, salt och peppar. Späd ev. ytterligare om du vill ha en tunnare sås. Servera tillsammans med ris. 

Kycklingfilé med soltorkade tomater och mozarella

Lägg märke till mitt grönsaksalibi.

Helenas kommentar: I tomat- och mozarellablandningen kan du så klart ha i lite vitlök, någon färsk ört eller precis vad du känner för. Såsen var lite snålt tilltagen, så späd med mer vatten och redning om du är en person som gärna äter sås med sked. Piffa upp den med en liten snutt av en buljongtärning om den blir för smaklös.

2 kommentarer

  1. Petra

    Hej tjejer! Tittar in här lite då och då för inspiration. För det får man ju med råge! TACK! :mrgreen:

    Ett alternativ på smaksättning av kycklingfileer är att blanda hackad feta ost, hackade oliver och timjan eller andra färska örter och lägga det som täcke på. Sen in i ugnen som beskrivit ovan. Man behöver nästan inte steka fileerna innan, de håller sig saftiga ändå.

  2. Siv Lennell

    😉 Låter jättegott, ska jag prova på lördag!
    Siv

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.