Stig Lindberg

Några udda delar ur Stig Lindbergs serier Berså, Spisa Ribb eller Adam för Gustavsbergs Porslinsfabrik skulle definitivt piffa upp mitt vita porslin här hemma. Jag skulle bli lycklig över ett enda uppläggningsfat eller några få koppar.

Hemma hos svärmor bor det här snygga smörtråget ur serien Berså. Serien tillverkades 1961-1974, men togs i produktion igen 2005.

Berså

Spisa Ribb togs fram till utställningen H55 i Helsingborg 1955. Enkel och snygg och definitivt i min smak. Numera finns den i nyproduktion igen, men det hade onekligen varit ännu roligare att få tag i delar från 50- eller 60-talet.

Spisa Ribb - foto från Gustavsbergs Porslinsfabrik

Även Adam finns i nyproduktion sedan 2005. Ibland är den här min favorit.

Adam - foto från Gustavsbergs Porslinsfabrik

Sambon M fick boken Stig Lindberg: Tusenkonstnären i julklapp.En intressant bok att bläddra i och ganska snabbt insåg jag att Stig Lindberg designade så oerhört mycket mer än bara porslin; bl a omslagspapper och kortlekar.

Tusenkonstnären - Stig Lindberg av Gisela Eronn

Trist nog missade jag däremot Stig Lindberg-utställningen på Nationalmuseum, trots att den pågick i drygt nio månader.

5 kommentarer

 1. Caroline

  Vad härlig “smörbyttan” var, riktihgt snygg!

 2. Linda

  Det var en jättebra utställning! Upptäckte att jag minsann hade ett uppslagsverk designat av Stig Lindberg.

 3. Koselig koselig

  Åh vilka fina prylar!!! wow… 🙂

 4. Alice

  Åhh, dom kopparna med blåa prickar på har min morfar som vardagskoppar. 😮

 5. Katta

  Jag lyckades fynda ett spisa ribb fat på scouternas loppis i Götet för sju kronor. Blev så glad 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.