Veckans vego: Zucchini- & halloumibiffar

En av de vegetariska jag rätter jag faktiskt har lagat ganska frekvent de senaste åren är zucchinibiffar. Enkla att göra och lätta att variera med olika kryddningar. I veckan blandade jag i riven halloumi och det var en hit. Det behövs ordentligt med smaksättare för att zucchinin inte ska bli tråkig och salt ost och färska örter var en bra kombo.

Zucchini- & halloumibiffar (fyra portioner)

2 zucchini
1 potatis
1/2 lök
1 pkt halloumi (250 g)
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad basilika
ströbröd eller panko
svartpeppar
rapsolja – att steka i

Gör så här:

Riv zucchinin fint. Salta och låt stå en stund så att vätskan dras ut. Skala och riv potatisen. Krama ur vätskan ur både zucchini och potatis. Blanda med finhackad lök, finriven halloumi, hackade örter, ägg, mjöl och svartpeppar. Forma till biffar och doppa i ströbröd. Stek biffarna i ca fem minuter på varje sida eller gör som jag och bryn hastigt och låt sedan biffarna gå klart i ugnen (ca tio minuter i 180 grader). Panko-panering är godast, men jag tycker att det blir så mycket stekos när jag använder panko.

Jag serverade biffarna till quinoa blandad med tomat och paprika och en limesås gjord på creme fraiche, skal och saft från lime, några droppar honung, salt och svartpeppar. Mycket gott!

Vad åt vi mer i veckan? Jo, det här:

  • Kycklinglasagne – recept kommer när jag har finslipat lite på vad som egentligen ska vara i.
  • Torsk med oliv-, tomat- och basilikatäcke.
  • Hamburgare fyllda med Västerbottensost, potatisklyftor, chilimayo och en massa saltgurka.
  • Fredagstaco – precis som merparten av alla svenska hushåll.
  • Magnus goda pizza med den grymma kombon stark salami, champinjoner och musslor.

Ikväll blir det hemlagad pytt i panna som avslutning på veckan. Det återstår att se vad vi plockar i stekpannan, men en av fördelarna med den här rätten är ju att kunna göra av med rester. Mycket fiffigt på en söndag innan kylen fylls på igen inför nästa vecka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.