Chili con carne med rökt paprikapulver, apelsin & honung

I slutet på 90-talet, när jag bodde i den lilla lägenheten vid havskanten i Karlskrona, lagade jag chili con carne ganska ofta. Jag bodde själv och var en hejare på enkel och snabb mat. Att ha en burk vita bönor och lite nötfärs hemma var ju en lätt match och tillagningen gick fort.  Sedan dess har jag bara lagat den här rätten ett par gånger. Det är märkligt hur vissa gamla favoriter försvinner från repertoaren utan anledning. För ett tag sedan hade min kollega Eva chili con carne i sin matlåda och då fick jag ett väldigt längt.

Efter lite surfande hittade jag ett recept av Tommy Myllymäki som föll mig i smaken. Han hade piffat till rätten med rökt paprikapulver, apelsin och honung förutom traditionellt spiskummin. Jag modifierade receptet lite grand (drog ner på mängden kryddor) och nu efter ett par gånger har jag fått till en riktigt god chili con carne som jag lagar med jämna mellanrum.  Det är lätt att rätten blir för söt och att honungen och apelsinsaften tar över. Var försiktig med mängden och smaka av, är mitt råd.

Här hemma äter vi nachochips, tortillabröd eller vanligt vitt bröd till. Guacamole, salsa, gräddfil, rödlök och lite skivade grönsaker är också ett måste. När jag har chili con carne i matlådan (mycket bra matlådemat!) får den sällskap av ris istället eftersom det är skönt att slippa släpa med sig fyra, fem plastbyttor till jobbet.

IMG_3850.JPG

Chili con carne, 4 portioner

400 g nötfärs
2 gula lökar
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 tsk rökt paprika
0,75 tsk spiskummin
1 apelsin , skalet av hela apelsinen och saften av halva
1  msk honung
2 dl kalvfond
400 g krossade tomater
1 burk kokta små vita bönor
1 msk hackad mynta (färsk) att strö över före servering

Gör så här:

Hacka lök och chili fint. Strimla paprikan på längden och stek sedan allt i en gryta. Tillsätt färsen och stek på hög värme. Häll i kryddorna och en hel vitlöksklyfta (jag delar den inte, utan låter den koka med och tar sedan upp den före servering = lagom och mild vitlökssmak) och fortsätt steka. Var noga att röra om så att inget bränns vid. Häll i tomater och kalvbuljong. Låt koka upp.  Tillsätt apelsinskal och saft samt honung. Smaka av med salt och peppar och låt koka ihop i några minuter. Tillsätt bönorna (glöm inte att skölja dem i vatten först!) och låt koka i ca fem minuter. Strö över hackad mynta. Servera tillsammans med t ex guacamole, gräddfil och nachochips.

3 kommentarer

  1. Mi

    låter väldigt gott, ska testas nästa gång det är chilidags!! 😛

  2. andypany

    Mmm! Men skal av apelsin är väl besprutat och mindre lämpligt att använda?

  3. Chili dogs » Tre tjejer i köket

    […] att skeda över. Av någon anledning så har jag aldrig bloggat om chili con carne men Helena har ett recept med apelsin och honung här i matbloggen som du kan utgå från som receptskiss. Dock tänker jag att det är vanlig old […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.