Köftebullar med ljummen matvetesallad och pindzur

Ni som har följt bloggen länge vet att jag är ganska usel på att middagsplanera. Ofta börjar vi fundera framåt eftermiddagen på vad som skulle kunna bli dagens middag.

Som här till exempel där jag hade plockat upp ett paket vildsvinsfärs från frysen på morgonen, så började den faktiska middagsplaneringen först när barnen antydde att de började bli hungriga. Treåringen var dessutom tämligen tydlig med att vi skulle äta köttbullar till middag. Förutsättningen för att få ihop middagsmat snabbt utan krångel är därför att ha bra smaksättare i skafferiet och här är två nya favoriter – köftekryddor och pindzur.

Köftekryddorna är vanligen tänkta för lammfärsbiffar men passar även andra färsrätter. 2-3 teskedar rakt ner i en sats köttbullar är ungefär det som behövs. Mill & Mortar gör en god köfteblandning som innehåller söt paprika, spiskummin, ingefära och peppar.

Grönsakerna som fanns hemma – blomkål, kålrabbi, haricot verts, salladslök och squash – åkte in i ugnen i på en bakplåt och bakades på vanligt vis med salt och peppar. De kan sen med fördel blandas ner i ett par portioner kokt matvete, bulgur eller liknande för en matigare middag.

Sås? Jag letade i kylen fem minuter innan servering och insåg att maken haft det goda omdömet och köpt hem en burk pindzur. Det är en makedonisk variant av ajvar som passar utmärkt till grillat och all sorts kött när man som jag inte har någon större framförhållning. Tycker barnen att den är för stark så kan du prova att blanda ut den med lite creme fraiche men jag tycker att den är godast som den är. Vi borde alltid ha en burk hemma för den har helt klart en fantastisk potential i vår ständigt improviserade matlagning!

En kommentar

  1. Barnens ajvarröra till fisk » Tre tjejer i köket

    […] Ajvar finns som både stark och mild och är en blandning av  aubergine/paprika/tomat och kryddor. Vi brukar ha båda varianterna hemma eftersom det är en bra basvara som kan användas till mycket eller alternativt pindzur. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.