| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 05/06 2011 kl. 22:09 7 kommentarer

Matupplevelser i Barcelona


La Pedrera – ett av Antoni Gaudís verk

Efter semesterlivet med fokus på strand och pool i Sitges fortsatte Magnus och jag till Barcelona för två dagars citysemester. Tvära kast mellan totalt lugn och full fräs, men en alldels utmärkt komibination. Två resor i en, kan man säga.

Första kvällen lyckades vi tränga oss igenom folkmassan på tapasbaren El Xampanyet (C/Montcada 22 i Barri Gòtic) och få ett bord längst in i restaurangen. Att vi skulle gå till El Xampanyet var självklart; tips om tapasbaren hade innan resan dykt upp på Twitter, i ett tidningsurklipp jag sparat, i guideboken och i olika forum på nätet. Och vilket höjdarställe det var! Vi lät servitrisen plocka ihop blandade tapas och frossade sedan i chorizo, marinerade sardeller, oliver, potatis med vitlöksröra, tomatbröd, soltorkade tomater to die for plus lax och en annan fisk jag inte minns namnet på. Det ser inte ut att vara några stora mängder mat, men vi blev ändå väldigt mätta.

Till dessert åt vi småkakor som doppades i dessertvin. En söt och god avslutning på tapaskvällen.


Inredning på El Xampanyet


Columbusmonumentet

Andra och sista kvällen i Barcelona åt vi på Bar Mundial (Plaça de Sant Agustí Vell, 1 i Barri Gòtic). Att vi hamnade på Bar Mundial har vi Plura att tacka för. I en intervju i radioprogrammet P3 Populär berättade han om de goda skaldjuren han ätit på Bar Mundial och efter den beskrivningen var jag såld. Efter att ha sett tv-programmet Pluras kök litade vi blint på hans tips och det visade sig att vi mycket riktigt hamnade i skaldjursparadiset. Efter att ha läst på nätet att det var svårt att få bord på Bar Mundial såg vi till att vara där precis när de öppnade kl 21. Vi fick med nöd och näppe ett bord precis vid baren och 10 minuter senare var restaurangen proppfull. Tur att vi hängde på låset!

Även den här kvällen beställde vi in några olika tapasrätter som vi delade på. Allra godast var de grillade räkorna som var kryddade med salt, vitlök och olivolja. Så goda att klockorna stannade.

Små friterade babysquids…

… kronärtskockor, oliver och chorizo.


Barceloneta – stranden i Barcelona

I saluhallen Mercat Santa Caterina (Avenida Francesc Cambó i Ciutat Vella) som invigdes 2005 var det svårt att inte gå bananas på godsakerna. Allra helst all lufttorkad skinka. Vi strosade igenom saluhallen precis efter att ha ätit lunch och det var kanske tur det. Förutom alla lockande chark-, ost- och grönsaksdiskar finns det gott om tapasbarer som verkade vara populära.

Liknande inlägg:

7 svar till “Matupplevelser i Barcelona”

 1. Simon skriver:

  Underbart reportage att läsa om, tackar för denna post, blir som vanligt sugen att käka tapas och får vara nöjd över att vi har en lokal tapasrestaurant som får vara substitut för spanienresorna… Så länge i alla fall..

  • Helena skriver:

   Tack Simon! 🙂 Jag har bestämt mig för att laga tapas själv, så snart kanske jag kan posta recept som du kan testa. Inte som i Spanien, men förhoppningsvis gott ändå. 😉

 2. Hon som gick skriver:

  Tack för bra tips, åker till Barcelona nu under juni.

 3. Hanna skriver:

  Vilka underbara restauranger ni hittade! Jag vill också till skaldjursparadiset. 🙂

 4. Patricia skriver:

  Hej, kul med bilder från Barcelona! Publicerade själv lite bilder igår från La Boquería…

 5. […] vi var i Barcelona och Sitges för två år sedan blev vi positivt överraskade av maten. Vi åt så många goda […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.