Finyoghurt förhöjer frukosten

Ett par dagar innan jul gick mitt och sambons flyttlass ett par gator bort. Några veckor innan dess ägnade vi alla vaken icke-jobbtid till att renovera den nya lägenheten och det där med matlagning hamnade långt ner på prioriteringslistan. Lägenheten är fortfarande en byggarbetsplats och köket är trist nog riktigt sunkigt. Det var många år sedan jag åt så här mycket hämtmat och det är inte det minsta gott. Om en månad eller två är förhoppningsvis hela boet i ett betydligt bättre skick och vi har fått ett helt nytt kök på plats. Fram till dess satsar jag på att piffa upp frukosten, köpa goda ostar och att äta plockmat, räkor och annat som inte kräver någon stor köksinsats (och laga en och annan köttfärssås däremellan).

Den här lilla raringen köpte jag på Farbrique (Scheelegatan 6, Stockholm) härom dagen; “Le Fierbois” är världens godaste franska rabarberyoghurt för 22 pix. Inte precis någon mellandagsrea, men den lille rackaren var så god att jag allra helst hade velat dra på mig en jacka över pyjamasen och rusa iväg och köpa ytterligare en burk på studs. Till skillnad mot många andra yoghurtsorter smakade den här… mycket. Ren och skär lycka en söndagsmorgon! Dessutom gillar jag den fina glasburken som går att återförsluta; en bonus!

Yoghurten, rågsurdegsbröd (också från Fabrique) och en kopp te kändes nästan som frukost på café. Så här tänker jag lyxa till det så fort jag har får chansen framöver.

21 kommentarer

  1. Anne

    Åh, ja!! Den är underbar! Fick den på frukost på Frantzen/Lindeberg, har inte hittat den sen dess… mot Fabrique 🙂

  2. Mia

    Ååå, vilken fin bricka. Alldeles lagom i storlek verkar den vara också. Var har du köpt den?

  3. Helena

    -> Mia: Brickorna är nog nästan tio år gamla och kommer från IKEA. De används flitigt här hemma; inte minst för att storleken är perfekt för frukostmaten. Jag vet att det finns brickor i samma storlek på t ex Designtorget och Lagerhaus.

  4. Therese

    Älskar Fabrique!

  5. Kristin

    Vilken frukost! Att leva utan kök är bra jobbigt men så länge man har lite ork och fantasi räcker det långt! 💡 Asiatisk rostbiffsallad är också enkelt att avänga ihop utan spis om man bara har skärbräda, kniv, en skål och slev!

  6. SqZ

    Tack för tipset! Jag jobbar i krokarna och den där youghurten kan vara precis det som behövs för att göra luncherna mer omväxlande.

  7. Anette

    Jag ääääääälskar yoghurt i glasburk, dessutom tycker jag att er blogg är fin och tänkte bara meddela att vi Husmorsorna länkar till den för att vi tycker att den är bra och trevlig 😆

  8. Maria

    Anette: Tack för snälla ord och för att ni länkar! 😛

  9. Bakfia

    jag brukar lyxa till det med citronyoghurt från Cajsa Warg i sthlm! Den är oxå super!

  10. Therese Zätterqvist

    🙂 Härligt!

    Jag skulle vilja tipsa om mitt nystartade projekt BloggJoggen. Syftet är att uppmärksamma unga människors livsstil och hälsa idag.

    Kika gärna in och se vad som händer. Nästa vecka kör vi gratispass på SATS.

    Therese Zätterqvist, BloggJoggen

  11. Yacine

    Fabrique e ju helt fantastiskt. Har dock aldrig provat yoghurten, får väl ta och göra det.

  12. hannah

    Jag planerar mycket menyer och söker många recept på nätet, och jag måste säga att när jag googlar på mat jag vill laga (nu senast “sås rött vin balsamvinäger”) blir jag alltid så glad och nöjd med de resultat jag hittar hos er! För mig är det så att jag ofta har en ganska klar bild av en rätt jag vill göra, men vill ha ett recept att utgå ifrån för att få proportionerna rätt, och på något sätt måste vi tänka i samma banor! Nå, jag ville bara ge er detta beröm, har höga förhoppningar på den rödvinssås med rostad vitlök jag hittade i ert arkiv och som ska lagas imorgon! Kram på er!

  13. Helena

    Hörrni, nu har jag provat ytterligare två yoghurtsmaker; hallon och citron. Citronvarianten är bäst hittills. Makalöst god och så där perfekt syrlig så att det drar lite i mungiporna.

    -> hannah: Tack för fina ord! Hoppas att såsen lever upp till dina förväntningar och blir bra imorgon.

  14. Helena Sjögren

    Jag älskar lyxiga yoghurtar! På helgerna brukar jag äta Yoggis kolayoghurt, men godaste yoghurten av alla är nog ändå den tyska yoghurten Sahnejoghurt med jordgubbssmak från Zott. Det kanske är för att den innehåller 10% fett som den är så god… 😉

  15. Loulas Kök

    Åå det vattnas verkligen i munnen! Jag älskar vardagslyx, det får än att må så bra!

  16. Tre tjejer i köket » Min skämsmat

    […] de äter, men som de helst inte vill erkänna för någon. Det där snacket om att jag köper finyoghurt till helgfrukosten, gärna lägger några extra kronor på svenskt och närproducerat och dricker bubbel medan sambon […]

  17. Malin

    Hejsan! 😐 Jag är 13 år snart 14 och flicka. Jag undrar om ni vet hur mycket en lagom frukost ska innehålla. Jag brukade för bara några dagar sen bara fylla en skål med 1 hackat äpple och sen den lilla plats som fanns kvar fyllde jag ut med lättfil. (dock blev det mer som äpple m. fil än fil m. äpple)

    Men nu så har vi köpt hem ett fullkornsbröd som har botten+lock, de är väldigt grova och innehåller varken socker eller sirap, helt osötade. Jag älskar de mackorna och jag brukar steka ägg och ha på dom. Är 3 halvor för mycket, med 1 stekt ägg på varje macka för en vanlig frukost?

    Eller äter jag för lite ?
    Tack för svar! 😐

  18. Dr Daniel

    Hej!
    @Malin: Det viktiga är att du äter så att du är mätt 2-3 timmar iallafall. Stekt ägg låter bra, då får du i dig proteiner också. Enbart fil+äpple är för snålt när man växer, kroppen måste ha mer “byggmaterial”.

    @Ni andra: Vet ni fler butiker i Stockholm där man kan köpa Fierbois-yoghurt, gärna till bra pris?

  19. Helena

    -> Dr Daniel: Tack för ditt svar till Malin!

    Enl. en tjej på Fabrique ska yoghurten även finnas på Androuet (Nybrogatan 6). Jag misstänker dock att priset är ungefär detsamma som på Fabrique.

    Jag har provat ännu fler sorter nu och de är ju makalöst goda allihop. Rabarber och citron är mina favoriter, men även aprikos, körsbär och hallon är kalasgoda. 😛

  20. Tre tjejer i köket » Hemmafrukost – varför inte med vänner?

    […] tid att passa köper jag gärna hem ett gott (!) surdegsbröd från Fabrique eller Petite France, en lyxig fransk yoghurt eller en vaniljyoghurt som jag toppar med färsk […]

  21. Semestern 2013 i bilder » Tre tjejer i köket

    […] trafik och stress. For sure! 2. Frukost på Il Caffè:s innergård (Bergsgatan, Kungsholmen). Den där yoghurten alltså… 3. Middag tillsammans med Maria på Primo Ciao Ciao vid Hornsbergs strand. En […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.