| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 12/03 2007 kl. 22:15 15 kommentarer

Örtmarinerad lax

Idén till den här laxen fick jag under min eftermiddagspromenad idag. Det var premiär för solglasögonen, jag studsade liksom fram i mina jympadojjor, hade musik i öronen och hade vårkänslor i hela kroppen. Äntligen. Att laga någon tung mat på kvällen kändes uteslutet och poff så kom den här laxvarianten till i mitt huvud.

Lax med marinadtäcke

Till två personer och en matlåda behöver du:

3 portionsbitar lax
2 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
ca 1 tsk flingsalt
tre varv med svartpepparkvarnen
skalet från 1 lime
en tufs färsk timjan

Gör så här:

Skala vitlöken och tryck till den med en kniv och blanda sedan alla ingredienser till marinaden i en mortel (jag använde min Flavour Shaker och det gick oväntat bra!). Klappa in marinaden i laxbitarna, plasta in laxen och låt den sedan stå i kylen. Ju längre tid laxen får gotta sig i marinaden, desto mer smakar den. Om du har ont om tid är en kvart bättre än ingen tid alls. 😛 Stek laxen i ugnen i ca 200 grader. I min gasugn tar det ca 12 minuter för laxen att bli klar, men jag garderar mig alltid och använder min bästa kompis stektermometern. Servera tillsammans med ugnsbakad fänkål, quinoa och en grönsallad.

Örtmarinerad lax

Liknande inlägg:

15 svar till “Örtmarinerad lax”

 1. Oskar skriver:

  Timjan = en favorit. Lime = en favorit. Fänkål = en favorit.

  Måste provas.

 2. Elin skriver:

  Oskar, du glömde ragazze=favorit 😎

 3. Max skriver:

  elin, och framförallt: laxpaj = favorit!

 4. Tobias skriver:

  Lite syra snabbar väl upp en marinering har jag hört, så om man pressar i lite limejuice också bör det gotta till sig ännu mer under samma tid. Inget jag har någon erfarenhet av dock.

  För övrigt borde jag också testa min shaker. Tror det får bli en variant på den här till middag.

 5. Oskar skriver:

  -> Elin: Ibland glömmer jag bort att säga det självklara 😛

 6. Linda skriver:

  Härligt uttryck: en tufs timjan!

 7. Polly skriver:

  Ähum, ursäkta, det här är ju ett ställe jag bara kikar på men aldrig skulle våga kommentera på, men jag måste bara fråga: hur ugnsbakar man fänkål? Och, eehhm, hur länge kan en fänkål ligga i kylen innan det är kört..?
  Tacksam för svar,
  ödmjukast, Polly

 8. Helena skriver:

  -> Polly: Skär fänkålen i klyftor, droppa över lite olivolja, flingsalt och svartpeppar och baka i ugnen i ca 10 minuter (beroende på hur krispig du vill ha den). Gott till fisk. Gott utan fisk! 😉 Fänkålen klara sig länge i kylen, men om den börjar bli mjuk och tappa spänsten är den inget kul. Den ska se glad ut, helt enkelt! Välkommen åter, kära Polly! 🙂

 9. Polly skriver:

  Tack snälla! (Fast ”se glad ut” är en dålig beskrivning åt en matanalfabet…) 🙂

 10. Elin skriver:

  Polly, nu rakar jag ju beundra din matlagning sedan tidigare och du far nar somhelst gastblogga om din cocacolaBURKSkyckling, anytime, det ar gastronomi med klass tycker jag 🙂

 11. Polly skriver:

  Hahaha, åh, det vore en ära! 😆
  Men för er och era läsares skull tror jag att ni ska kvarstå med er seriösa framtoning..

 12. Azon skriver:

  Kanon gott detta. Ett givet recept i sammlingen.
  Jag äter inte fisk normalt sätt men detta satt som en fläskläpp!

  Tack. Mer lax-tips till dom som inte äter fisk 🙂

 13. Katta skriver:

  Detta recept ska provas!

 14. […] laxspett och ett grönsakspaket – Laxlasagne – Sallad med rökt lax och primörer – Laxcheesecake – Örtmarinerad lax – Gravad lax med ädelost i citronvodka – Limelax med räkor – Muscovadogrillad lax med […]

 15. […] Nog pratat om bönor, det här blev enkelt, gott och kommer att upprepas när bönsäsongen tillåter! I sällskap så blev det tomatröd tagliatelle men är du hungrig så kan du även lägga till chili och organomarinerad kycklingfilé eller varför inte örtmarinerad lax. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.