| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av lördag 15/07 2006 kl. 17:31 14 kommentarer

Saft, saft, hallonsaft…

I sommarvärmen är det gott med Moster Astas Hallonsaft från Brofästet på Senoren i Karlskrona skärgård. Saftflaskan har stått oöppnad i mitt kylskåp ett bra tag och jag har väntat på rätt tillfälle och mer lägligt än så här blir det inte. Saften smakar verkligen hallon och är extra god med en massa isbitar i. Och blotta vetskapen om att saften kommer från den lilla sommarstaden i Blekinge gör den så klart alldeles oemotståndlig! 😉

Hallonsaft

Om du är nyfiken på Sveriges vackraste skärgård hittar du information här, här och här. Riktigt fina Karlskronafoton finns här!

Liknande inlägg:

14 svar till “Saft, saft, hallonsaft…”

  1. Maria skriver:

    ”Sveriges vackraste skärgård”
    Tillåt mig, och J, att protestera högljutt! Det är ju Stockholms skärgård som är vackrast! :mrgreen:

  2. Elin skriver:

    bababa, äsch hon ville ju bara få in lite bloggvirke under kategorin Blekingska Delikatesser, DE BÖRJAR VÄL TA SLUT NU????? 😉

  3. Oskar skriver:

    -> Helena: De går hårt åt dig dina medbloggerskor. Spelar ingen roll. Du och jag vet ju båda var det är vackrast :razz:.

    Är väl en smaksak kanske. Gillar man öar som kantas av trätrappor, båthus, bryggor och liknande så är Stockholms skärgård fint. Gillar man däremot orörd natur, att ta ett dopp på en orörd strand, då är Blekinge perfekt. (Försvara mig gärna nu Helena för jag tror jag får på nöten för detta) 😆

  4. Maria skriver:

    Oskar -> Det låter inte som att du varit i ytterskärgården… 😉

  5. Oskar skriver:

    -> Maria: Jodå. Seglat mycket i Stockholms skärgård och på Åland (är från Åland ursprungligen) och ska erkänna att ytterskärgården är alldeles underbar. Drabbades bara av en akut känsla av ny-lokalpatriotism där :smile:.

    För att återknyta till ett safttemat. Havtorn är något jag förknippar med Ålands skärgård. Havtornssaft, havtornsparfait. Har också ett recept på Havtornspannacotta. Gott och med en väldigt vacker gul färg. Vad har ni för förhållande till havtorn? Erfarenheter? Åsikter?

  6. Elin skriver:

    Oskar vinner, Ålands kobbar och skär är fantastiska tycker jag. Ja, jag gästspelade ju ett helt år på Åland 92-93, så jag hann med en del pärlor i skärgården!

    Havtorn har vi här hemma i frysen! Bären är plockade, dvs inte pressade direkt från busken, och därefter frysta. Proffsen har ju en sådan där bärpress, de går visst att hyra också tror jag, jag vet inte vad de kostar i inköp. Vi har testat och expriementerat en del under vintern men har inte lyckats formulera något exakt recept ännu. En favorit är att göra en sås och servera till en bättre bit rådjur, det sötsyrliga passar fint till vilt tycker jag.

    Streetmarknaden förra året så köpte vi ett gott havtornste.
    Vi har beställt te efterår från Havtornsspecialistens webshop och det har varit snabb leverans när abstinensen blev akut…

  7. Helena skriver:

    Tack för stödet, Oskar! 😀

    Jag har egentligen inte sett så mycket av Stockholms skärgård, men så klart gillar jag den starkt. Säg den havsstadsmänniska som inte tycker om skärgården!?

    Karlskronas skärgård har dock en speciell plats i mitt hjärta. Den karga ytterskärgården är magisk, har man väl tagit sig ut ur den snåriga innerskärgården är det nära till de yttre öarna (det var det här den ryska u-båten föll på…. de tog sig inte hela vägen in :mrgreen: ) och miljön är rent ljuvlig. Jag är förstås väldigt partisk; efter sex år som skärgårdsguide i K-na kan jag ju inte tycka annorlunda! 😉

  8. Oskar skriver:

    -> Helena: 6 år som skärgårdsguide. Wow! Tips på utflyktsmål? Är segelbåtsägare igen efter 5 år som strandsatt. Matupplevelser i skärgården här får man ju oftast stå för själv och då får det bli enkla men goda saker som halstrad strömming (jaja…jag vet…sill….) eller liknande. Extra gott då det avnjutes på en klippa i solnedgång.

    -> Elin: Vad gjorde du på Åland 1992??? Tack för tipset om Havtornsspecialisten. Får beställa lite saft därifrån. Vill göra den havtornspannacottan snart :razz:.

  9. Helena skriver:

    -> Oskar: Åk till Stenshamn/Utlängan! Jag kan rabbla alla sevärdheter på vägen ut och hem på svenska, tyska och engelska. 😉 Trist nog finns det ju inga restauranger så långt ut i skärgården, men sillen funkar ju fint!

    Havtornspannacotta låter väldigt gott. Recept? Och förresten; menar du att du lagar mat/desserter som du inte har hittat här??? :mrgreen:

  10. Elin skriver:

    Oskar, ja det kan man ju undra, hahaha. Jag jobbade faktiskt på sjukhuset ett år. Men jag minns mest en massa uteliv, ehum, ja det var ju ett tag sedan 😳

    Nu googlade jag på Medley, bara för att kolla om det finns kvar och hittade det här; jag fattar inte hur de kan ha en revival UTAN mig!!!!:cool:

    Ja nu blev det väldigt Off Topic i en här hallonsaftstråden, den handlade ju om havtorn. Oskar, släng hit receptet på havtornspannacottan, vi har frystömning på gång här innan flytten!

  11. Oskar skriver:

    -> Elin: Kommer att vara totalt Off Topic jag med och misstänker att 95% av besökarna här är totalt ointresserade av detta. Hoppas jag inte blir blockerad som användare på Ragazze nu :?::!:. Men…Medley. Var på Åland förra veckan. För att få in lite mattema i det här inlägget kan jag säga att jag satt på Indigo och drack en öl då jag fick höra om revival-kväll på Medley. Tydligen hade dom det utan mig också! 1992-93 var exakt den period då jag var stamgäst där så jag har antagligen trampat dig på tårna på dansgolvet eller spilt något på dig i baren *ryser av nostalgi*. Och vad gäller sjukhuset…enda sjukhuset jag jobbat på där maten varit riktigt god. Underbara efterrätter. Tror det var efterrätt varje dag faktiskt. Precis som dem mormor gjorde. Äppelpaj med vaniljsås gjord på riktig vaniljstång. Inte illa.

    -> Helena: Stenshamn ska det bli. Ser fram emot att höra sevärdheterna på tyska. Och vad gäller pannacottan. Skulle förstås aldrig laga den utan att först berätta om receptet här :lol:. Receptet är löjligt enkelt och kanske inte alls är så gott som det ser ut på bilden.

    10-12 portioner (!): 1 L grädde, 1 msk havtornssaft, 4 dl socker, 4 gelatinblad. Sjud grädde, socker och saft. Blanda i gelatinbladen. Portionera i koppar som rymmer ca 1 dl. Låt stelna. Servera pannacottan på en tallrik med jordgubbar som marinerats i hjortronlikör. Prova gärna receptet medan jag väntar på min leverans av havtornssaft från killen i cowboy-hatten på Havtornsspecialisten :grin:.

  12. fia skriver:

    Hmm, letar efter recept på hallonsaft o så retas ni med så fina bilder o finfin beskrivning av Astas saft… men inget recept?? 👿
    Jag surfar vidare…

    Hälsn fr en rödeby-bo

  13. Helena skriver:

    -> Fia: Nej, jag har inget recept på hallonsaft dessvärre. Men vad kul med en besökare från Rödeby! 😀 Allt bra där nere i värmen, hoppas jag!

  14. Malin skriver:

    Hej, sökte på lite olika recept på pannacotta, vi har en som vi kör på jobbet som jag tycker är super duper god, har inte hittat nåt som slår den. Ville bara dela med mig 😉
    Havtornspannacotta med nyponconsumé och vildabär. Servera den gärna med Nougat sås med lite Sri Lanka kaneli och marshmallow som grillar lite på ena sidan. MUMS!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *