| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 21/12 2005 kl. 15:34 Kommentera

Julbord på Långbro Värdshus

Det är en konstart i sig att äta julbord. Speciellt när allt ser gott ut och man har ambitionen att orka med både förrätt, varmrätt och efterätt. Även om man lägger upp en bra matstrategi innan man börjar äta så är det inte säkert att den håller hela middagen igenom.

I söndags blev det julbord på Långbro Värdshus som öppnade så sent som i november. Det ligger ”mitt ute i ingenstans”, eller ja vid Långbropark i Älvsjö, men det kräver ju trots allt en liten omväg för att komma dit.

Det är ett väldigt vackert hus, speciellt nu i vintertid med alla juldekorationer. Det är högt i tak och ger lite hemma-hoskänsla eftersom restaurangen har bord i flera rum. Baren som man först passerar när man kommer in är snygg och hemtrevlig. Det är med en viss avundsjuka vi tänker på alla grannar i området som kan gå förbi på en vinterpromenad för att ta en drink eller för att äta dagens husman på barnmenyn till litet pris. Dessutom så är personalen väldigt trevlig och omtänksam, de fixar med smådetaljer vid alla bord så att alla känner sig väl omhändertagna. Kökschefen, Fredrik Eriksson, ses överallt hela tiden; ena stunden fyller han på med ved i öppna spisen, nästa sekund hämtar han mer tallrikar och strax efter ses han veva runt bland skålarna på varmrättsbordet. Han håller ett högt tempo och verkar hinna med allt och lite till!

Hursomhelst efter en drink i baren så gav vi oss in på ”förrättsrummet”, det var som ett enda stort hav av goda saker. Så många goda sillar och strömmingsrätter, och vi hann inte alls med alla laxvarianter. Jag hoppade över julskinkan till förmån för kalkon, ren, olika pateér och en god chutney. Det var ingen lätt prioritering på tallriken (varför somliga tog två, inte jag…) och det var många goda ideér att försöka komma ihåg att göra hemma; brysselkålssallad med apelsin, sill med äppel och pepparrot…

Varmrätterna i nästa rum var goda men kändes kanske lite bleka efter den fantastiska starten; här var det mer traditionell mat utan krusiduller; köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, revbensspjäll, lutfisk mm. Tre sorters kål fanns dock för den som ville ha både röd, brun och grön.

Efterättsbordet var lite mindre och bjöd bland annat på rödvinsmarinerad fruktsallad, saffranspannkakor, chokladmousse med glöggkryddor, mandelsnäckor med hjortron och en blandning av julgodis.

Bordet därefter med ostarna och fikonkompotten valde vi bort, det fanns liksom inte plats för en endaste finskuren rädisa i magen. Vi var för mätta. Jag tror faktiskt var matstrategi misslyckades redan bland sillarna.

Så om vi får önska, så hoppas vi på en SOS-tallrik (smör-ost-sill) på menyn efter nyår för då kommer vi snabbt tillbaka med svärfar i januari.

Liknande inlägg:

0 svar till “Julbord på Långbro Värdshus”

  1. […] De flesta restauranger öppnar klockan fem på lördagarna och det är lite trist om man vill ha en lunch ute på helgen och inte vill äta pizza. Därför har vi upptäckt att Lidingöbro Värdshus har en bra barmeny hela dagen i deras fina bar. Tidigare har vi ätit oss igenom A la cartemenyn och julbordet men den prisvärda barmenyn är faktiskt vår favorit. Deras brunch har vi inte hunnit prova ännu men Brunchexperten A hälsar att den är bäst i stan så den är nog värd en omväg den också! […]

  2. […] har tidigare nämnt deras julbord två gånger och skrivit om deras barmat som […]

  3. […] fick ju julbordshybris förra året när vi var på Långbro Värdshus så i år valde vi att fortsätta med detta säkra kort. Vi blev inte besvikna den här gången […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *