Orientalisk efterrätt

Nina behöver er hjälp med en orientalisk efterrätt:

Jag ska fixa efterätt till en möhippa. Temat är orientaliskt, tänk meze, röror, sittkuddar på golvet, kulörta glaslyktor osv. För att komplicera detta hela behöver efterätten vara av typen som går att förbereda samt att
transportera och förvara i kylväska under dagen! Hmm, svårt – har ni några bra tips?

Tipsa på i kommentarsfältet!  

13 kommentarer

  1. pipopp

    Orientaliskt. Efter maten. *tänker* *drömmer*

    Bilderna som kommer upp är starkt, extremt sött te, frukt, nötter, dadlar.
    Konfekt av typen vit nougat, kanske med nötter i.
    Naturligtvis vattenpipa. I tanken, alltså ….

  2. Johanna

    Turkisk youghurt varvat med en “müsli-röra” av havregryn ( ca 2-3 dl), socker (ca 1 dl) , smör (ca 100 g) och kardemumma ( någon tsk eller två) som värms under omrörning i panna. Låt svalna. Smula röran varvat med yoghurt i glas. Häll på lite flytande honung och gärna lite nötter ovanpå. Räcker till ca 4 pers. Jag brukar bara ta på en höft så jag vet inte exakt. Servera i glas med sked! Mumma!

  3. Nina

    Tack, tack för att ni uppmärksammar mitt bryderi!

    /Nina

  4. Anne

    Lisas nya bok (Ditt nya skafferi) har ett recept på mörka chokladmuffins med apelsinblomsvatten toppade med pistage – det kanske kan funka? Sött te eller kaffe till.

  5. Johanna

    Glömde säga att det är gott att varva ned bär i detta också. Gärna hallon och blåbär. Kardemumma ger den lite orientaliska touchen.

  6. pipopp

    Tack vare det här inlägget försummar jag tillfälligt jobbet och surfar runt lite.
    Bra, för jag hittade den här intressanta sidan om arabisk mat:

    http://arabicbites.blogspot.com/

    Den har blivit nominerad till matblogg-priser.
    Flera rätter verkar spännande att prova, jag gillar orientalisk mat.
    Men det verkar lite krångligt att få tag på vissa ingredienser i vårt lokala Konsum. 😥

  7. Kristin

    Köp olika typer av Baklava (bakad smördeg med hackade valnötter, mandlar eller pistacher som dränks in i honungsvatten) söt, sliskigt och mycket orientaliskt!

  8. Ingela

    Det jag alltid gör som efterrätt när jag gör mezemat är Arlas Aladdin drömkaka. Den är underbart god, alla jag har bjudit den på älskar den, lätt att göra och lätt att ha med!

    http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15757

  9. Elin

    Aladdins drömkaka har jag gjort för jättelänge sedan men jag minns att den blev bra. Kanske ett kryddigt starkt kaffe efter maten kan bli bra också?

  10. Lena

    Turkisk youghurt med hackade pistaschnötter, stött kardemumma och kanske, men inte nödvändigtvis, lite bra mörk hackad choklad. går bra att joxa ihop och förvara i hink, och pytsa ut i små lagoma byttor.

  11. Susanne

    När jag hade en liten orentalisk fest här hemma gjorde jag en pannacotta enligt det simpla receptet som står på multisockergele paketet, men smaksatte den med kardemumma. kokade alltså upp grädde, krossad kardemumma och gelesocker, silade och hällde upp i glas. När pannacottan hade satt sig gjorde jag en gele av rosenvatten, vatten, lite röd karamellfärg och gelesocker och hällde denna ovanpå pannacottan. Blev mycket gott!

  12. anna

    Egentligen är det indiskt, men ack så gott: Shrikand! Turkisk yoghurt, cocktailbär, saffran, kardemumma, hackade pistagenötter (och/eller hackad mandel utan skal). Är ju lite liknande det som tipsats om här ovan.

  13. Nina

    Tusen tack för alla smaskiga tips – nu ska jag bara bestämma mig!

    /Nina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.