En vego-kväll i veckan

Jag skrev om vår målsättning att äta vegetariskt en gång i veckan redan för tre år sedan. Det har funkat ganska bra, men nu är det dags att “levla upp” lite och se till att det verkligen blir vego minst en gång i veckan. Jag tänker att om jag redovisar veckans vego-rätt här i bloggen, så blir det lite extra press på att prestera.

En vegetarisk måltid/vecka är ju ingen jätteutmaning så klart. Många av er äter vego alla veckans dagar utan att ens reflektera över att det är svårt/krångligt. Vi gillar vegetariskt både sambon och jag, men det kluriga är att komma på vad vi ska laga. Jag har inte “vego-tänket” och behöver fylla på med inspiration. När jag kikade i bokhyllan hittade jag faktiskt ett par kokböcker på temat. Jag har onekligen haft vego i bakhuvudet när jag har fyndat på t ex bokrean.

I mina gömmor har jag också en hel del tidningsurklipp med vegetariska rätter. Några har vi redan lagat och andra är oprövade kort. De närmsta veckorna är nog i alla fall “i hamn”.

Förra veckan körde vi på en gammal favorit; vegetarisk chili. Magnus lagade efter det här Coop-receptet på ett ungefär och det blev dessutom två goda matlådor dagen efter. Chilin blir liksom ännu godare när den har stått i kylen över natten.

Vi gick ut hårt den här veckan och lagade vego redan på måndagskvällen. Linsbollar med röd currysås – också ett recept från coop.se som jag modifierade en aning.

Linsbollar med röd curry-sås, fyra portioner

2 dl torkade röda linser
1 burk vita bönor (400 g), avsköljda
1 röd paprika
0.5 gul lök
1 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
1 kruka koriander
2 msk neutral olja

Röd currysås

1 gul lök
1 msk neutral olja
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 grönsaksbuljongtärning
1 lime, finrivet skal och + saften av en halv lime
ett par nävar haricot verts
salt

Gör så här:

Koka linserna och mixa dem därefter med bönorna. Blanda i finhackad paprika och lök. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och vänd sedan i det i bönblandningen. Rör runt ordentligt. Krydda med finhackad koriander. Forma till bollar och stek i rikligt med olja.

Skiva löken tunt och fräs den i olja tillsammans med currypastan. Häll i kokosmjölken och smula ner buljongtärningen och låt därefter såsen koka ihop i några minuter. Tillsätt limeskal, limesaft och haricot verts och låt såsen puttra tills haricot vertsen är varma (jag använde frysta).

Servera tillsammans med ris och toppa med en massa koriander.

Det här var verkligen jättegott och såsen var pricken över i:et. Jag hade dock problem med att behålla linsbollarnas form när jag stekte. De blev mer små puckar än bollar och jag misstänker att det beror på att jag [gillar hockey mycket mer än fotboll] skippade mandelmjölet och bara använde vetemjöl. Det kanske gjorde att smeten band ihop sämre.

Jaha, det var två veckor. Hur det går framöver får ni läsa om här i bloggen. Tipsa gärna om era favoriträtter. Jag behöver hjälp för att bli lite avprogrammerad från mitt vanliga matlagningstänk med “kött, sås och potatis”.  🙂

3 kommentarer

  1. Elin

    Vi fuskar nog oss fram en hel del på falafel när vegofantasin tryter. Och vegopizza är ju knappt att det räknas. Men jag gillar bolognese med belugalinser som matig vego. Och lasagne!

    1. Helena

      Lasagne ska jag absolut laga. 👍🏼 Jag tänker att det är lätt att hamna i pastaträsket, så det blir en utmaning att hitta andra rätter.

  2. Anneil

    Halloumibiffar med kamutvete och någon örtsås till, Mums!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.