Friterad fetaost

I påskhelgen testade vi att fritera fetaost för första gången. Mamma hade hittat ett recept och med det som utgångspunkt var det verkligen inte svårt att trolla fram både gott tilltugg och en känsla av semester i Grekland. 🙂

Överst på min fetaost-lista ligger fortfarande den grillade varianten som blev en favorit sommaren 2015, men vi kommer helt säkert att fritera ost fler gånger.

Friterad fetaost
1 fetaost
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
ca 1 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
lite salt
olja till fritering, ca 5 dl beroende på kastrullens storlek

Gör så här:

Blanda vetemjöl och mjölk till en jämn smet och krydda med en nypa salt. Dela fetaosten (vi delade den i fyra jämnstora bitar). Torka av osten med hushållspapper. Doppa i frityrsmeten och se till att den täcker osten på alla sidor. Avsluta med att rulla i panko. Hetta upp olja till ca 160 grader. Se till att ha ett stort lock i närheten – om oljan blir för het och självantänder (och ha inte köksfläkten påslagen!). Fritera en kort stund (ca 1 1/2 minut) tills pankon har fått en gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper före servering.

Vi åt fetaosten tillsammans med lite charkuterier, men den passar också bra med en sallad. Osten blir så klart mäktig, så välj ett tillbehör som inte är så “tungt”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.