| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 23/11 2016 kl. 9:33 Kommentera

Värmande soppa i novembermörkret

Numer är det de vegetariska recepten i majoritet i bloggarkivet. Det är inte någon medveten bloggstrategi men samtidigt är det ju något som jag tycker är roligt att tipsa om. Gärna med barnfamiljsperspektivet.

Just därför tänkte jag berätta om den här soppan. Det här är en härlig och matig soppa som vår familj gillade! Barnen gillade den mustiga buljongen som säkert kan bli en bra grund till en anna soppa. Ringla över chilioljan vid servering. Våra barn fick dock som alternativ lite vanlig olivolja och finriven parmesan toppat ovanpå. Recept inspirerat av River Cottage. Ständig favorit i detta kök.

BÖN-OCH-PURJOLÖKSSOPPA med PASTA + chiliolja (4 port)

  • 3-4 normalstora purjolökar (använd den vita och ljusgröna delen)
  • 1 rödlök
  • 1 matsked olivolja och en klick smör att steka med
  • några kvistar färsk timjan
  • 1-2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 1,3 liter grönsaksbuljong
  • 2 burkar cannellinibönor
  • en näve färsk oregano
  • en näve färsk persilja
  • 2-3 portioner pasta – lämplig till soppa
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

till chilioljan:

  • 4 röda chilis
  • ca 1,5 dl olivolja
  • en nypa färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  1. Förbered chilioljan eftersom den behöver koka en stund på spisen. Kärna ur chilifrukterna och strimla/hacka fint. Lägg i en mindre kastrull tillsammans med 1,5 dl olivolja, en nypa färsk timjan (endast bladen) och en hel vitlöksklyfta.
  2. Värm oljan varsamt och koka chilin mjuk i 15-20 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Förbered soppan! Preppa all lök! Halvera purjolök på längden, skölj och skär i tunna skivor. Strimla rödlök. Finhacka vitlök.
  4. Hetta upp lite olivolja med en liten klick smör på medelvärme i en stor kastrull.
  5. Tillsätt all lök, timjan (endast bladen finhackade) och ett par lagerblad. Fräs försiktigt under omrörning i ca 15 minuter tills löken är mjuk.
  6. Tillsätt grönsakbuljong, cannelinibönor, finklippt oregano och hälften av persiljan. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Öka värmen lite och sjud 15-20 min.
  7. Koka under tiden 2-3 portioner pasta. V
  8. Ta bort lagerblad från soppan. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och de gröna kryddorna.
  9. Häll i pasta och toppa med färsk persilja.
  10. Ringla över chilioljan vid servering.

img_2705

PS! Två andra vegofavoriter på temat River cottage som jag har bloggat om är lasagne med grönkål och svamp och Porotos Granadas!

Liknande inlägg:

Tipsa / Skriv ut / Bokmärk:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *