| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 04/03 2009 kl. 12:49 6 kommentarer

Filodegspaj med två fyllningar

Små pajer i portionsformar är fiffiga att ha i frysen för att värma till lunch t ex. Eftersom jag inte är något fan av vanlig pajdeg använder jag filodegsark istället. Enkelt och smidigt! Täck pajformen med minst tre lager filoark, helst mer, och toppa med den fyllning du tycker om. Godast tycker jag att det blir med smakrik fyllning (t ex salami eller ädelost).

Receptet på äggstanningen nedan räckte till en normalstor paj och två små portionsformar i alluminium. Ta ur pajen ur alluminiumformarna när de är färdiggräddade, frys in i plastpåsar och återanvänd formarna. Smart tips som jag har fått från mamma!

Till en stor och två små minipajer behöver du:
Stora filoark – minst 3 till den stora pajen och 2 till de små
3 1/2 dl mjölk
4 ägg
3 dl riven ost (gärna en vällagrad)
svartpeppar
1 vispat ägg – att fästa filoarken med

Fyllning till den stora pajen:
3 små kronärtskockshjärtan
10 skivor salami
10 cocktailtomater
4 champinjoner

Fyllning till de små pajerna:
5 skivor rökt skinka
1 liten bukett broccoli
6 cocktailtomater
ett par cm purjolök
en liten bit ädelost

Gör så här:

Blanda ägg, mjölk och riven ost till äggstanningen. Krydda med nymalen svartpeppar. Förbered fyllningen, eftersom filoarken lätt torkar och det gäller att vara snabb i vändningarna. Smörj pajformen med margarin och lägg filoarken omlott i formen. Pensla med uppvispat ägg mellan de olika lagren så att de håller ihop. Minst tre lager filodeg behövs i botten. Toppa med fyllningen och häll över äggstanningen. ”Knyckla” ihop den del av filodegen som hänger över pajformens kant och pensla med ägg. Grädda i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills äggstanningen sätter sig. Servera tillsammans med sallad.

Liknande inlägg:

6 svar till “Filodegspaj med två fyllningar”

  1. Fias kastruller skriver:

    Jag har aldrig provat filodeg som pajskal. Sambon är inte heller så förtjust i taditionellt pajskal så detta måste jag teta! 🙂
    /Sofia

  2. Fröken Dill skriver:

    Filodeg, vad smart! Det ska jag prova.

    Många hälsningar från fröken Dill

  3. corinne skriver:

    Håller på att starta upp en matblogg men har redan fått erbjudande. Bla om nya Tom o Jerryglassen. Hur ska man göra. Skriva eller inte?
    Corinne, matfreak

  4. KarinW skriver:

    Jag gillar paj men ska testa med filodeg, kronärtskocka och salami mums!

  5. Ida skriver:

    väldigt smidigt, låter krångligare än det egentligen verkar…
    måste borde man pröva att göra några pajer?

  6. Kalasgott skriver:

    Det här ser så gott ut! Påminner om något liknande jag åt när jag var i Kroatien. 🙂

  7. […] Särskilt för mig som inte är så förjust i traditionell pajdeg. Jag har tidigare gjort pajer med filodeg, men det här är ju ytterligare en fiffig variant som jag lägger på […]

  8. […] på fler pajer med vårrulle-/filodeg? Här finns ytterligare ett […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *