| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av torsdag 26/02 2009 kl. 9:41 5 kommentarer

Kycklingfilé med svamp, fetaost och timjan

Sedan jag upptäckte hur gott och enkelt det är att laga helstekt kyckling har det inte tillagats särskilt många kycklingfiléer här hemma. Det går dock inte att komma ifrån att det är praktiskt att ha filéer i frysen och att de med en smakrik fyllning blir riktigt goda. Jag tycker om att ha t ex svamp, lök, färska örter och soltorkade tomater i kycklingrullarna, men det går förstås att ha i nästan precis vad som helst.

Till tre portioner behöver du:

3 kycklingfileér
3 champinjoner
1 bananschalottenlök
4 skivor soltorkade tomater
2 1/2 vitt vin
1/2 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar
1/2 hönsbuljongtärning
ett par tufsar färsk timjan
en liten bit fetaost
olivolja – till stekning
tandpetare – att fästa rullarna med

Till såsen:
maizenaredning
ett par msk matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger

Gör så här:

Hacka löken fint och skär champinjoner och soltorkade tomater i små bitar. Hetta upp en panna och fräs lök och champinjoner hastigt. Tillsätt soltorkade tomater, timjan (endast bladen – stjälken är träig) och häll på ca 1/2 dl vin och 1/2 tsk balsamvinäger. Låt puttra på svag värme tills vinet har kokat in (ca 10 minuter). Skär kycklingen på tjockleken, men inte hela vägen igenom. Banka ut dem med handen till tunna skivor (i ”lövbiffsmodell”). Salta och peppra. Fördela svamp- och tomatröran på kycklingen och smula över fetaosten. Rulla ihop kycklingen och fäst med tandpetare. Bryn kycklingen i lite olivolja och lägg den sedan i en ugnsfast form. Häll över resten av vinet, tillsätt buljongtärningen och lägg i några småtufsar timjan. Stek i ugnen på 200 grader till innertemperaturen är 70 grader. Häll av vätskan och låt koka ihop i ett par minuter. Red av med maizenaredning om du vill ha en tjockare sås (och ha även i lite matlagningsgrädde och ett par droppar balsamvinäger), annars funkar skyn bra som den är! Jag serverade kycklingen tillsammans med råris och en sallad (ruccola, maché, ärtskott och cocktailtomater).

Liknande inlägg:

5 svar till “Kycklingfilé med svamp, fetaost och timjan”

 1. Kryddburken skriver:

  😀 Wow!! Vilken måltid! Ser riktigt läckert ut och snyggt dessutom!

 2. Johanna skriver:

  Oj, vad gott det ser ut! Verkligen!

 3. Ida skriver:

  det här får bli fredagsmiddagen! ser jättefint ut, som vanligt.

 4. Tina skriver:

  Vet någon hur lång tid kycklingen behöver vara i ugnen för att vara 70 grader? Jag har ingen termometer 🙁 Tack

 5. Helena skriver:

  -> Tina: Jag gissar att det tar ca 20 minuter. Skär ett snitt i kycklingen och kontrollera för att vara på säkra sidan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.