Baconlindade färsjärpar med fetaost och oliver

Några skivor bacon, oliver och en god fetaost piffar verkligen upp vilken köttfärsrätt som helst. De här färsjärparna fick dessutom en extra skjuts av det smaksatta flingsaltet från Maldon (Venezia). Saltet som är smaksatt med ekologiska kryddor finns i tre  olika varianter; Citrus, Provence och Venezia och har blivit favoriter i mitt kök. Särskilt när jag inte har så många färska kryddor hemma eller har glömt bort att köpa citron till fisken t ex.

Till fyra personer behöver du:

4 hg blandfärs
2 msk ströbröd
ca 1 1/2 dl vatten
1 ägg
1 stor schalottenlök
1 dl finhackad persilja
0,75 dl finhackade gröna oliver
1/4 förp fetaost
salt
svartpeppar
8 skivor bacon
maizenaredning
några droppar coloritsoja

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla en stund. Finhacka löken och blanda ner tillsammans med färs, persilja, salt och svartpeppar. Provstek en liten klick färs och smaka för att se om du har kryddat tilllräckligt. Tänk på att både oliverna och fetaosten är salta. Forma färsen till järpar och lägg lite oliver och smulad fetaost i mitten. Linda bacon runt varje järpe och bryn dem runtom i stekpanna. Vispa ur pannan med lite vatten, låt koka upp och tillsätt  lite redning om du vill ha en lite tjockare sås istället för sky. Tillsätt några droppar coloritsoja för färgens skull. Låt  färsjärparna gå klart i ugnen i 170 grader i ca 15 minuter. Servera järpar och sås tillsammans med kokt potatis.

10 kommentarer

  1. Christer

    Ser mycket gott ut. Husmanskost när den är som bäst. Och jag blir glad av tallriken, sådana hade vi när jag var liten:)

  2. Elin

    Låter ju galet gott och som smart mat att förbereda att ha klart i frysen!

  3. Niklas

    Låter väldigt gott! Flingsaltet ska jag testa.

  4. Helena

    Färsjärparna ÄR både goda och enkla att laga. Dessutom en höjdare att ha i frysen, precis som Elin skrev.

    -> Christer: Vad roligt att du gillar tallriken! Det gör jag också, men har tyvärr bara en. Det är så det är att vara matbloggare; skåpen är fulla med udda tallrikar att fota på. 😉

  5. Mike

    Hejsan,

    Tackar for ett lysande recept, verkligen inspirerande.

    Ursakta en utlandssvensk, men vad ar ‘coloritsoja’? Jag har aldrig hort talas om det forut.

    Tackar pa forhand, Mike

  6. Helena

    -> Mike: Coloritsojan ger ingen smak, bara färg. Finns i vanliga matbutiker här hemma i Sverige.

    1. Mike

      Helena,

      Tackar sa mycket! Aldrig hort talas om det. Far ta en titt i Waitrose och den lilla ‘special delikatessen’ i stan nar jag gar pa lunch senare.

      // Mike

  7. Helena

    -> Mike: Du kan så klart ha i vanliga soja, men tänk på att den ju ger smak och är ganska salt.

  8. Mike

    Helena,

    Jomenvisst, det ar vad jag normalt anvander nar jag kor graddsas till ‘the Swedish meatballs’ har.

    Vi har iofs soja med lagre salthalt har men ‘coloritsoja’ later ganska lysande. Speciellt nar man deglazar pannan efter nagot som redan ar duktigt saltat.

    Dags att leta reda pa lite ‘coloritsoja’, nagon maste ha det har.

    // Mike

Lämna ett svar till Mike Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.