| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 24/09 2006 kl. 22:22 6 kommentarer

Citronaioli

Till 11 bufféportioner behöver du:

3 äggulor
ca 2 1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
vitpeppar från kvarn
rivet skal + saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Lägg äggulorna i en skål och tillsätt oljan droppvis och vispa som tusan. Efter att du har tillsätt ungefär hälften av oljan går det bra att hälla i den i en jämn stråle istället för att droppa i den. Tillsätt skal och saft av citronen, den pressade vitlöksklyftan, salt och vitpeppar.

Helenas kommentar: Att handvispa en aioli kräver sin kvinna och man. Krampen i armen kommer oväntat snabbt, så ett bra team work är en fördel.

Citronaiolin ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. Receptet kommer från Allt Om Mat, nr 13 – 2005

Liknande inlägg:

6 svar till “Citronaioli”

  1. Max skriver:

    Fungerar det inte med elvisp?

  2. Oskar skriver:

    -> Max: Konstigt. Lagat aioli hundra gånger men aldrig ens tanken på att använda elvisp. Vet inte varför.

  3. Helena skriver:

    -> Max: Jag har provat med stavmixern (har ingen elvisp… 🙄 ) och det var inget lyckat försök. Majonnäsen delade sig liksom (svårt att förklara). Jag föredrar att handvispa och hoppar över gymmet den veckan. :mrgreen:

  4. Oskar skriver:

    -> Max: Helenas högra biceps är enorm i aioli-tider.

  5. Jessica skriver:

    Jag har både lyckats och misslyckats med stavmixern. Det beror ju på temperaturen på ingredienserna också…

  6. Pegasus skriver:

    Hmmm, sedan jag slutade använda handkraft och började med stavmixer så har det aldrig skitig sig. Trots att äggen huserar i kylskåpet samt att oljan är i skafferiet. Dessutom så slår jag i alltpå en gång, alltså salt peppar ägg olja osv. 10 sekunder senare e allt klart.:shock:

  7. […] och för värdparet: mango- & räksalsa, citronaioli, tomater med getoströra, oströra och olika […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *