Balsamvinägersås

Min såsrepetoar är lite tunn, men nu ikväll har jag utökat den med ännu en sås. En balsamvinägersås som var busenkel att göra och riktigt god till oxfilén och potatisklyftorna.

Till 8 portioner behövs:

2 schalottenlökar
2 msk smör
3 msk socker
1-2 krm svartpeppar
4 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond (jag använde kalvbuljong på tärning och det gick utmärkt)
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
2-3 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här:

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken i häflten av smöret i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt. Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock i 10 minuter. Vispa i redningen och låt koka i 1 minut. Rör i resten av smöret.

Oxfilé med balsamvinägersås, potatisklyftor, grillad tomat och (blekt!) vitlöksbröd

6 kommentarer

  1. Emma

    Mums! Det lät verkligen gott! Tack för tipset 🙂

  2. Karl

    Mumma! Varenda smaklök i munnen frälstes av denna ljuva smak! Tack du underbara!

  3. andreas

    Godaste sås jag smakat! Den är numera an av de färdigherer i köket jag är stoltast över!

  4. 27 | Majsans

    […] på såsen kan nu hitta här. Rekommenderas verkligen till ugnsstekta […]

  5. Honungs- och citronmarinerad fläskfilé med oreganopotatis och balsamicosås » Tre tjejer i köket

    […] färsk oregano när potatisen är varm och har fått lite stekyta. Servera tillsammans med balsamicosås och en […]

  6. Karin

    Jätte god sås!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.