| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Om Helena

Jag bor med sambon Magnus och kattkillen Theodor på Kungsholmen i Stockholm. Jag blev stockholmare (eller snarare karlskronit i exil) i juni 2004 efter att ha vuxit upp i Karlskrona i Blekinge.

Vad är typiskt för din matlagning?
Enkelhet med finess! Jag blandar nya påhitt med gamla beprövade godingar. Allt från svensk husman till medelhavsinspirerade rätter.

Vilka är dina favoritråvaror i köket?
Det lagas mycket lax, kyckling och sallader i det här köket. Favorittillbehören som höjer alla rätter ett par snäpp är färsk basilika, parmesan och riktigt bra oliver.

Vad äter du helst till vardags?
En pastarätt, ugnsbakad lax med fänkål och tomat eller en soppa.

Är det något som du inte äter?
Jag tycker inte om pannkakor! Inälvsmat är inte heller min grej.

Var hämtar du inspiration ifrån när du ska laga mat?
Jag bläddrar i mattidningar, tittar på hyllorna i mataffären och läser kokböcker som om det vore skönlitteratur. Resorna till Italien har bidragit till en hel del nya rätter och jag älskar att gå på matmarknader och att spana i vanliga matbutiker när jag är utomlands.

Ja, och så pratar jag mycket mat; frågar vad folk äter och så…

Berätta om ditt kök och vilka köksprylar du gillar!
När vi flyttade in i lägenheten 2009 var köket i stort behov av renovering (inredningen var från 70-talet). När vi renoverade satsade vi på rejäla arbetsytor och så mycket förvaring som möjligt och fick välja bort utrymme för ett matbord i köket. Nu har vi ett kök som det är enkelt att laga mat i! Och så har vi för första gången en diskmaskin. Bara en sån sak.

Med en bra kniv kommer man långt; det är ingen myt. Den digitala köttermometern har räddat mig många gånger eftersom jag är lite för harig för att tillaga t ex kött och fisk utan. På önskelistan står en matberedare från Kitchen Aid, men om den kommer att göra mig mer lycklig och få mig att börja baka låter jag vara osagt.

Vilket är ditt bästa tips för att spara tid i matlagningen?
Jag ser alltid till att ha en välfylld kyl och frys. Med gott om ingredienser hemma går det oftast snabbt att fixa något att äta. Jag försöker att göra många portioner när jag lagar mat eller göra lite extra av t ex quinoa eller stekt kyckling för att enkelt kunna fixa lunchlåda ett par dagar senare.

Vilket är ditt bästa budgettips?
Att göra en kylskåps- och skafferitömning då och då. Det är lätt hänt att man inte har koll på vad som finns längst in i kylen och risken är stor att en hel del får gå i soporna. Oftast får man ju faktiskt ihop ett par måltider av det som finns hemma.

Vardagslyx är ett återkommande ämne i bloggen, vilka är dina bästa tips?
Det kan aldrig bli för mycket vardagslyx! Goda oliver eller kronärtskockor, Kusmi-te, västerbottensost och fikonmarmelad på rostat surdegsbröd eller ett glas champagne mitt i veckan – det är fina grejer.

Vilken är din favoritrestaurang?
Just nu ligger den italienska krogen Linguini , Zink Grill och Mäster Anders bra till.

Vad gör du när du inte bloggar?
Jag jobbar med administration i en handbollsförening. Pumpar bollar och sorterar klisterburkar. Eller nåt. ;-)

Vad gör du när du är ledig?
På min lediga tid promenerar jag runt Kungsholmen; det är så nära havskänslan i Karlskrona jag kommer mitt inne i storstaden. Jag läser mycket (mest deckare), reser gärna utomlands, går på teater och åker till Karlskrona för att träffar mina föräldrar, syskon och inte minst det lilla brorsbarnet.

foto: Jonas Askeroth
Foto: Jonas Askeroth

helena@ragazze.se