Västerbottensostflarn

Jag var otroligt opepp på nyårsafton som passerade. Hade hållit humöret uppe under advent och tagit oss igenom en isolerad jul. Hade hoppats på att besöka Brighton med barnen i mellandagarna men så kom kallduschen med stränga restriktioner från Annandagen. Luften gick ur och Nyårsafton var mest ett datum i kalendern.

Men på nyårsafton kom det dåliga samvetet över att vi inte hade planerat något lite extra utöver biff med bearnaise som maken röstade igenom. Jag hade hotat med köpt glass att runda av middagen med men kom på en efterrätt – god sådan, återkommer om den. Vände upp och ner på kylen för att improvisera en förrätt på rester från julen för att skåla ut 2020. Orkade inte lägga champagnen på kylning för detta nyår men pep över till vår vinbutik på high street och köpte minsta flaskan prosecco. Och faktiskt, det här småplocket ÄR en liten humörhöjare i sin enkelhet.

Västerbottensostflarn

Äsch det här är inte ens ett recept. Riv västerbottensost. Lägg ut i jämnstora högar på en bakplåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader och grädda osten snabbt, tills den bubblar och får färg. Provgrädda gärna ett flarn först. Låt svalna och servera med följande ovanpå:

  • fina räkor – jag marinerar mina lite snabbt med citronsaft och hackad dill. Framför allt för att de brittiska räkorna har någon smak från sin lag jag inte riktigt gillar. Eller är de bara mer osalta?
  • stenbitsrom
  • creme fraiche eller smetana
  • skivad salladslök

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.