Filodegspaj med spenat, champinjoner & fetaost

I senast numret av Coops medlemstidning hittade jag ett recept på filodegspaj som jag var tvungen att prova. Eftersom jag inte är så förtjust i traditionell pajdeg, är filodeg ett perfekt substitut; den är lättanvänd, frasig och god.

Den här varianten heter börek och om jag har förstått rätt förekommer den flitigt i Turkiet, Kroatien och övriga Balkanländer. Jag har dock lärt mig att inte diskutera maträtters ursprung (<- enda gången vi har blivit tvungna att stänga av kommentarsfunktionen i ett inlägg – puh!), så jag lämnar ämnet. 🙂

I Coops ska man pensla filodegsarken med en blandning av yoghurt, olivolja, ägg och kryddor innan man lägger på nästa lager. Genialt! Yoghurtblandningen, även om det bara blir en liten mängd, gör att filodegsbotten blir mer porös och härlig.

Jag justerade originalreceptet en aning och lade till champinjoner, så jag antar att det inte blev någon äkta börekpaj. Det blev hur som helst en supergod paj som jag serverade tillsammans med tomat- och olivsallad. Resterna värmde vi till lunch dagen efter och då hade smakerna kommit fram ännu mer. På bekostnad av att “fraset” i filodegen försvann, förstås.

Filodegspaj med spenat, champinjoner och fetaost

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 champinjoner
2 msk olivolja
400 g färsk spenat.
1 tsk flingsalt
0.5 tsk finrivet limeskal
1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
3 ägg
2 dl yoghurt, 10%
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
250 g färsk filodeg
150 g fetaost
olivolja – att pensla med

Persiljeolja
0.5 dl olivolja
0.5 dl finhackad persilja
lite finriven vitlök
salt

Gör så här: 

Finhacka lök och vitlök och skiva champinjonerna och fräs dem sedan i olja tills de blir mjuka. Tillsätt spenaten och låt pannan stå kvar på plattan i några minuter tills spenaten är mjuk. Krydda med salt, limeskal, spiskummin och citronsaft och låt blandningen vila.

Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Om du har köpt filodeg som är ett enda långt ark på rulle, behöver du skära den i stora kvadrater. Lägg första arket i en oljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.Jag gjorde sju lager med filodeg och det behövdes för att pajen skulle hålla ihop.

Rör ner yoghurtblandningen i spenaten, smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik filodegen lite grand över kanterna. Pensla kanterna med olja. Grädda i ugnen i 200° i 35–40 minuter så att äggstanningen sätter sig och pajen får fin färg.

Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt och ringla sedan oljan över pajen vid servering.

Fler recept på filodegspaj i bloggen:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.