Maj 2019 i korthet

Favorit: Magnus och jag var på Cypern och jag åt grekiskt sallad till lunch v a r j e dag i en vecka. Sju luncher på raken! Så himla god sallad med en citron-dressing som var pricken över i:et. Tredje dagen tänkte jag att jag kanske var tvungen att variera mig, men bestämde mig sedan för att inte bry mig om det. Jag älskade den där salladen och i värmen var det precis vad jag ville ha.

Glada överraskning: Jag var gräsänka en fredag och styrde stegen mot Hötorgshallen för att hitta något gott att äta till middag. Så fort jag kom nedanför rulltrappan på bottenplanet, såg jag till min stora lycka att Fiskeläget sålde smørrebrød. Jag köpte två varianter med mig hem och de var riktigt goda, så det lär bli fler smørrebrøds-middagar framöver (de finns dock bara på fredagar och lördagar – övriga dagar får man beställa i förväg).

Matlåda: Middagsrester från dagen före är den bästa lunchen. För några veckor sedan slog jag något slags rekord i tillbehör och därmed antal burkar som tillhörde lunchen. Det blev ett litet torn i köket på jobbet; ugnsbakad lax med glasnudlar (1), mango-, avokado- och tomatsalsa (2), rimmad gurka smaksatt med ingefära (3) och japansk soya (4).

Ute-middag: Dejten med Elin på Agnes en onsdagskväll i början på maj. En bra restaurang ett kort stenkast från min port och mysigt sällskap. Jag är fortfarande i chock efter att ha smakat på Elins råbiff. På bilden i Elins blogginlägg om kvällen, kan man skymta mig fotandes mat (!), närmare bestämt boquerones här nedan. Så goda!

Jag drack en god must från Köpings musteri på Agnes. Lingonberry Apple – det hörs ju på namnet att den var syrlig och läskande.

Aha-upplevelse: Jag rattade MOD:s Instagram-konto en vecka i början av maj och berättade om när min pappa lungtransplanterades för tio år sedan. Efter det uppdraget insåg jag hur mycket jag saknar att skriva. Till vardags och om sånt jag gillar. Inte nödvändigtvis om sjukdom, oro och sorg, alltså (men det ska minsann tilläggas att den där Insta-veckan även innehöll en massa glädje och tacksamhet). Jag tänker att texter om mat kanske kan råda bot på den där saknaden, så nu gör jag ett försök att uppdatera bloggen lite oftare än vad jag gjort de senaste åren.

Godast frukost: Tjock grekisk yoghurt med färsk frukt och honung på Sunprime Protaras Beach med utsikt över havet. Svårslaget!

Vego-rätt: En filodegspaj med spenat, champinjoner och fetaost som jag serverade tillsammans med tomat- och olivsallad. Enkel och väldigt god. Ännu godare dagen efter, men då försvann förstås fraset i filodegen. Recept kommer framöver, för det här bara måste ni provlaga!

Premiär: Magnus bakade årets första rabarberpaj häromdagen och vi har också klämt in en premiär för sommarsallad på balkongen.

Mathandling: Torghandeln i Farsta Centrum är en guldgruva. På sistone har jag köpt en hel del frukt och grönsaker där på väg hem från jobbet. Prisvärt komplement till leveranserna från Mat.se.

2 kommentarer

  1. Elin

    Åh vilket härligt inlägg! Tycker att du gjorde helt rätt med att välja samma sallad hela veckan 🙂

    1. Helena

      Jag kunde inte motstå den! 🙂 Måste försöka återskapa den där citrondressingen, för den var verkligen supergod.

Lämna ett svar till Helena Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.