Snabb kycklinglasagne

Den här kycklinglasagnen blev en av mina vardagsfavoriter under 2018. Receptet hittade jag i Coops medlemstidning som är en guldgruva för vardagsmat. Jag river ur recept från varje nummer av tidningen och det är bl a i den där högen jag bläddrar när jag planerar kommande veckas mat. Recepten finns även på nätet, men det är ändå härligt att bläddra i en tidning.

Det bästa med det här receptet är genvägen för att slippa göra bechamelsås. Jag har testat den där färdiga såsen som finns att köpa på tetra, men nej.. den är inte god. Istället har jag vispat ihop egen sås, ALDRIG lyckats göra tillräckligt på första försöket, gjort ytterligare en omgång och haft hela köket fullt med kastruller och såskladd. Därför är det ju ett snilledrag att använda creme fraiche istället. Jag tycker dock att det blir för smaklöst och blaskigt att bara späda creme fraiche med vatten enl. receptet, så jag har lagt till riven ost, basilika, salt och svartpeppar för att få en lite krämig sås som smakar något.

Kycklinglasagne, sex portioner

1 kg kycklingfärs
1 gul lök
8 champinjoner
2 morötter
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk färdig pastasås “Arrabiata”
en liten skvätt vatten
salt
svartpeppar
några droppar honung
250 g mozarella (2 förp.)
4 1/2 dl creme fraiche
3 msk riven ost – gärna en lagrad sort
ca 1/2 dl vatten
1 förp. färska lasagneplattor (250 g)

Gör så här:

Finhacka löken och skär champinjonerna och morötterna i små bitar. Fräs mjuka i olja eller smör. Ta åt sidan och bryn sedan kycklingfärsen. Blanda med löken, svampen och morötterna och tillsätt krossade tomater, pastasåsen och lite vatten. Låt puttra i ca 15 minuter så att grönsakerna blir mjuka. Smaka av med salt, peppar och några droppar honung (om du tycker att tomatsåsen är för syrlig).

Blanda creme fraiche med vatten, riven ost, finhackad basilika, salt och svartpeppar.

Varva färsblandning, sås och lasagneplattor i en ungsform. Avsluta med färsen och toppa med mozarella (jag bryter den i bitar). Gratinera i 200° i ca 25 minuter.

Jag serverar lasagnen tillsammans med den här goda fänkålssalladen och andra grönsaker jag har hemma. Dagen efter är lasagnen ännu godare = mycket bra matlåda.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.