Årets påsktårta

Hjälp vad jag tjatar om en viss Nioårings bravader i köket just nu på instagram. Men hon har som tagit över köket här hemma hos oss. Vi önskar – hon fixar. På långfredagen gjorde hon den här härliga tårtan. Visst blev den fin! Recept rakt upp och ner från Lantliv.

Marängtårta med citron och pistagenötter

tårtbotten:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl mjölk

maräng:

  • 5 äggvitor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl strösocker

topping:

  • 1 burk mascarpone  (250 gram)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 2 dl lemon curd
  • 3 msk hackad pistagenötter
  1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
  2. Förbered tårtbotten: vispa rumsvarmt smör och strösocker med elvisp till en slät kräm.
  3. Tillsätt äggulor och vispa slätt.
  4. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner dem i smeten och blanda.
  5. Rör i mjölken och fördela smeten i formen.
  6. Förbered maräng: vispa äggvitor med vinäger till ett hårt skum.
  7. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa tills smeten har blanka styva toppar.
  8. Bred marängen över kaksmeten. Grädda i 150 grader cirka 45 min. Tips: lägg ett bakplåtspapper över kakan om marängen börjar bli bränd. Låt kakan svalna helt innan den tas ur formen och läggs på ett tårtfat.
  9. Förbered topping: vispa grädde – obs! inte för hårt eftersom den sedan ska vispas med mascarpone.
  10. Rör ihop mascarpone, grädde och vaniljpulver till en slät konsistens.
  11. Bred toppingen försiktigt över marängen.
  12. Blanda lemon curd med några matskedar vatten till en tjock sås och ringla över tårtan.
  13. Toppa med hackade pistagenötter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.