Grönpepparsås

Den här såsen har hängt med sedan i slutet på 90-talet då jag lagade den ofta. Nu var det ett bra tag sedan senast, men i helgen blev det entrecote, potatisgratäng och grönpepparsås. Gott!

Jag tycker att grönpepparsåsen blir allra bäst när den är krämig, men det går förstås att ha i mindre grädde och mer buljong om man vill det. Fast 1 dl grädde är ju inte så värst mycket.

Till två personer behöver du:

1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde (valfri fetthalt)
ett par droppar coloritsoja

Gör så här:

Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen lite i taget under vispning. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan.

10 kommentarer

  1. Catrin

    Åh, vilken nostalgi!! Ska testa vid tillfälle.

  2. Ida

    åh, äntligen ett bra recept på grönpepparsås! passar så bra till kött.

  3. jockish

    vill du ha ett tips fräs grönpeppar dra på konjak och flambera av dom(ger en fylligare smak av grönpepparn). Perfekt…

  4. Helena

    Tack för tipset jockish! Det låter gott med lite konjak och en fylligare smak. 😀

  5. Desirée

    Kan man ha vanlig soja? Hur mycke ska man ha då isf?

  6. jockish

    Vanlig soya brukar jag ha ett colur, om man reder den med majsmjöl tex. För att få färgen på såsen, annars gör du en blond roux redning, fräser lök i smör och sist mjöl, låter mjälet bli ljustbrunt en beige färg. räcker inte detta kanske man får ta lite soya endå ska inte behövas..

  7. Christina Pettersson

    Var sugen på grönpepparsås till entrecôten. Jag har ätit grönpepparsås flera gånger till biff utomlands och tycker det är så gott. Nu ville jag testa och göra den själv! Det blev supergott med ert recept. Det kommer jag att göra flera gånger. Tack! 🙂

    1. Helena

      Kul att du blev nöjd med såsen! 🙂 Den är verkligen god och återkommer på min repetoar då och då.

  8. Isabel

    Jag ÄLSKAR det här receptet! Världens godaste sås.

    1. Helena

      Vad roligt att du gillar receptet, Isabel! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.