Citronkakor med mandel och ingefära

Söndagar med dåligt väder innebär att vi är hemma och bakar. Det gäller dock allt hålla sig på en enkel nivå så att tålamodet håller för både mig och tvååringen – recept där man bara rör ihop smet och häller ut på en plåt är mer än lagom…

Förresten! Ibland vet jag inte vad jag ska kalla recepten; är det här egentligen Ingefärskakor med citron och mandel alternativt Mandelkakor med ingefära och citron? Smakmässigt så finns ju alla tre smaker med ungefär lika mycket.

CITRONKAKOR MED MANDEL OCH INGEFÄRA, en plåt

  • 100 gram mjukt smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära
  • rivet skal från en citron
  • 1 msk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 25 sötmandlar
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop smör och socker. Hacka mandel. Tillsätt vaniljsocker, ingefära, citronskal, sirap och mandel.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och blanda ner i smeten.
  4. OM smeten känns för torr så kan du blanda ner någon matsked citronsaft.
  5. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder som passar på tvären av plåten. Platta till längderna lite.
  6. Grädda kaklängderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  7. Skär dem i sneda kakor medan de fortfarande är varma.

4 kommentarer

  1. Mysan

    Kanske de helt enkelt är kakor med citron, ingefära och mandel? 😀
    Goda verkar de iaf, ska absolut testas!

  2. Anna

    Bytte ut ingefäran mot kanel och det blev gott, det också. Men min 3-åring tyckte degen var godare än de färdiga kakorna!

  3. Daniel

    Vilka fina kakor. Om du har lust så titta in på min sida får du se vilka smarriga Godisdesserter jag gjort i tidningen gourme. Må så gott mvh Daniel

  4. Birgitta

    Finfin konsistent, perfekt lättbakade men kanske lite häftigt med ingefära? Blev lite “hjorthornssalts-känsla”..? Kommer köra en gång till, men med kanel istället!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.