Oxfilé med örtsås och parmesanslungad mandelpotatis

På nyårsafton var det sjukstuga här hemma, så något gemensamt nyårsfirande tillsammans med de andra Ragazze-tjejerna (som också var mer eller mindre krassliga) var inte att tänka på. Istället blev det oxfilé, en hyrfilm och mysbyxor och luvtröja hemma i soffan.

Ursprungsidén till örtsåsen hittade jag i ICA:s tidning Buffé nr 12, 2006.

Till två personer behöver du:

2 bitar oxfilé
salt
svartpeppar
margarin – till stekning
1 dl basilika
1 dl bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta
4 msk vitt vin
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 msk kalvfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizenaredning
3 msk vatten
svartpeppar

mandelpotatis (ca 8 st till 2 pers)
skalet av 1/2 citron
2 msk riven parmesanost

Gör så här:

Mixa basilkablad, bladpersilja, vitlök och olja med stavmixer. Häll örtoljan i en kastrull och blanda med vin, grädde och kalvfond. Koka upp såsen, tillsätt maizenaredningen och låt koka i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Späd med vatten och krydda med svartpeppar.

Krydda oxfilén med salt och svartpeppar och stek den sedan i margarin (alt. bryn den hastigt i pannan och låt den gå klart i ugnen – särskilt om du har riktigt tjocka skivor).

Skala och koka mandelpotatisen. Häll av vattnet och blanda den med citronskal och riven parmesan. Servera direkt så att potatisen inte svalnar.

Oxfilé med örtsås och parmesanslungad mandelpotatis

Helenas kommentar: Såsen var en riktig höjdare och den passar minst lika bra till kyckling. Jag åt väldigt mycket mer sås än vad som syns på tallriken…

3 kommentarer

  1. Nyårsmat hos Maria » Tre tjejer i köket

    […] Helena redan berättat var vi alla mer eller mindre däckade av olika baciller och virus när det var dags att fira nyår. […]

  2. Karin

    Det här blev nyårsaftonens middag och det var verkligen supergott! 🙂 Vi gjorde oxfilén i ugn, vilket jag kan rekommendera – köttet blev mycket mört och gott.

    1. Helena

      Vad kul med en fullträff, Karin! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.