Favorit i repris: Sherrysås till lax

Jag har blivit inspirerad av Elins TBT-kategori med tips på gamla godingar och tänker att jag, trots bloggtorka på sistone, borde rota fram mina favoriter ur bloggarkivet och låta dem få lite tid i rampljuset igen.

En sån gammal pålitlig rätt, eller snarare sås, är sherrysåsen som jag ofta gör till lax. Minimalt med ansträngning ger en sås så god att jag gärna äter den med sked. Få ingredienser och bara ca 15 minuters tillagningstid är allt som krävs. Hur bra?

Satsa på en halvtorr sherry (t ex den här). Ibland har jag använt vitt vin istället när jag inte haft någon sherry hemma. Det funkar, men blir inte lika gott.

Receptet har jag fått från svärmor och varifrån hon har fått det står skriver i stjärnorna. Jag kan alltså inte ära den som äras bör.

Sherrysås, sex portioner

2 dl sherry
2 fiskbuljongtärningar
2 dl lätt creme fraiche
1 schalottenlök
1 msk finklippt dill
1 msk finklippt persilja
ca 1 msk smör

Gör så här:

Fräs finhackad schalottenlök tills den blir blank. Tillsätt sherry och fiskbuljong och låt koka i ca 10 minuter så att vätskan reduceras till hälften. Blanda i creme fraiche och färska örter. Avsluta med att röra ner smöret så att såsen blir blank och får det där lilla extra.

Tips! Jag gör ofta extra sås och fryser in. Så himla smidigt att ta upp från frysen och minimera matlagningstiden en vardag.

En kommentar

  1. Fröken Dill

    Tack för ett tips som jag tror kan bli mycket användbart hemma hos oss! Jag gillar sherry i maten och använder det ofta, men av någon outgrundlig anledning har jag aldrig testat det till fisk.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.