Pollykladdkaka

Idag är det Kladdkakans dag. Är ni redo?! Prova gärna citronkladdkakan som är ett litet guldkorn. Eller gör en kladdkaka med extra allt ungefär som kladdkakan med marshmallows, blåbär och vit choklad. Alternativt gör det enkelt och baka kladddkakemuffins och frys in det som blir över. Eller vänta nu – vi har ju inte diskuterat POLLYKLADDKAKAN!

När vi hade gatufest med grannarna i somras tog jag mig den här kladdkakan. Det här är en mäktig sak. Helt galet chokladig faktiskt. En granne döpte den till “ät-och-håll-käften-kakan”. Bra beVi serverade den med lättvispad grädde och sedan orkade ingen röra sig ur fläcken. Där satt vi i mörkret på gatan och hoppades någon skulle bära en hem.

Receptet kommer från Linneas skafferi och jag följde hennes tips om att dubbla receptet nedan. Kanske att 1,5 gånger receptet blir än bättre eftersom det ÄR mäktigt. Men den är ljuvlig. Men så är den här familjen också galen i Polly.

Pollykladdkaka

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 200 gram choklad av bra kvalite (vi anv 55% vilket blir bra)
  • 2 dl kakao
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 påse Polly (valfri sort)
  1. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en stor skål.
  2. Smält smör i en kastrull på spisen och blanda ner kakao och choklad delad i bitar. Rör om tills allt har smält.
  3. Blanda äggsmet och chokladsmet. Tillsätt mjöl.
  4. Smöra en normalstor springform.
  5. Häll ner smeten och bred den jämn i formen.
  6. Fördela 2/3 av en påse Polly i smeten. Tryck ner pollykulorna så att de inte syns (eftersom de bränns vid om de ligger synliga på ytan).
  7. Gräddas i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men i mitten ska den fortfarande vara kladdigt. Håll koll!
  8. Tryck på resterande pollykulor när kakan är ute ur ugnen och fortfarande är lite varm.
  9. Servera med lättvispad grädde.

img_1114

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.