Favorit i repris – cocottes

Jag har en åttaåring här hemma som är galen i tryffelolja. Ägg också för den delen. Så det kändes som att cocottes kunde vara en lagom utmaning för henne att fixa i köket. Vilket hon gjorde galant på egen hand. Det enda hon behövde hjälp med var att ta ut den heta ugnsformen från ugnen eftersom formarna står i vattenbad. Måste fundera på hur vi kan göra det momentet mer barnsäkert.

img_2475

Cocotte med salami och tryffelolja

  • Använd ugnssäkra portionsformar.
  • Strimla en skiva salami och lägg i botten.
  • Kläck i ett ägg. Rör inte om eftersom gulan gärna får vara hel.
  • Häll på drygt en matsked vispgrädde.
  • Droppa över lite tryffelolja.
  • Riv över parmesan.
  • Toppa med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Bakas varsamt i vattenbad i ugnen. Fyll en större form med vatten så att formarna är halvtäckta med vatten. Bakas i  160-170 grader ca 12-14 minuter. Äggvitan ska stelna men gulan får gärna vara lite krämig i mitten – håll koll på tiden och prova dig fram.
  • Serveras när det fortfarande är varmt med lite bröd.

img_2482

Fler äggrätter till frukost från matbloggsarkivet:

5 kommentarer

  1. Eva

    Behövs vattenbad nu förtiden när moderna ugnar är väldigt exakta? Om jag kan min kökshistoria rätt så hade man vattenbad förr för att jämna ut temperaturen i ugnen för då var de allt annat än exakta. Men varför inte pröva att göra en utan vattenbad.

    1. Elin

      Har ingen aning faktiskt, men du har en poäng! VI provar utan nästan gång!

  2. Eva

    Å självklart är det finlir 8-åringen ägnar sig åt 🙂 Tack för artikeln, tänk att allt finns att läsa på internet.

    1. Elin

      och jag lärde mig också något nytt 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.