Scotch eggs / Skotska ägg

Scotch eggs är ett måste när vi är i England. Vi brukar ha hyrbil från Manchester och åka norrut mot Yorkshire. Så snart vi ser första skylten för M&S Simple Food  på motorvägen så viker vi av och handlar på oss lite matigt småplock att äta i bilen. Alltid under samma stress och hets. Och det blir alltid ett par scotch eggs. På ett ungefär så är det ett lagom kokt ägg med korvfärssmet runt om som friteras. Kan vi kalla det en friterad köttbulle med kokt ägg i?

Det är ett visst antal moment alltså innan de är klara men de kan göras i förväg och förvaras i kylen. För att lyckas med scotch eggs så gäller det att få till en krispig friterad yta och ett genomkokt “korvlager”. Sen är det en smaksak om ägget ska vara mjukkokt eller hårdkokt. Jag föredrar mer mjukkokt nästintill lite rinnigt i mitten, hellre än för överkokt. Pröva dig fram!

På fyraårskalaset som vi hade för ett tag sedan så laddade vi med en stor småplocksbuffé med flera brittiska klassiker. En av dem blev just dessa scotch eggs. Det är första gången som de gjordes i vårt kök så den här gången bjuder jag mest på en receptskiss utifrån vår första erfarenhet. Men jag hoppas på snabb repris för de är supergoda. Gärna med kall öl till!

8 st SCOTCH EGGS, en receptskiss

  • 10 ägg (två ska knäckas och vispas till paneringen)
  • ca 800 gram korvsmet – köp färsk korv av god kvalité, skala av och använd  den råa färsen
  • finhackad gräslök och persilja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • vetemjöl till panering
  • ströbröd till panering
  • olja lämplig till fritering
  1. Börja med att koka åtta ägg. 4 minuter förslagsvis för undvika att äggen blir för hårdkokta. Men det beror så klart på om du vill ha dem  mjukkokta eller hårdkokta. Spola dem i kallt vatten. Skala varsamt och ställ åt sidan.
  2. Lägg den råa korvfärssmeten i en skål och bland ner de gröna örterna, en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rör ihop och rulla åtta stycken bollar av smeten.
  3. Mjöla in händerna. Ta en färsboll, platta ut i handflatan och baka in ett kokt ägg varsamt. Rulla bollen i vetemjöl, doppa det i vispat ägg och rulla sen i ströbröd.
  4. Dags att fritera äggen. Hetta upp olja i en djup stekpanna och fritera efter konstens alla regler eller använd fritös. Fritering går ganska fort, ca 4 minuter. Lyft upp äggen och låt dem torka på lite hushållspapper. Är du orolig att färsen inte är genomkokt så kan äggen bakas en stund i ugnen efteråt.
  5. Vid servering  – skär upp äggen i klyftor.

eggsen1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om det är sausage rolls i bakgrunden? Yes! Receptet hittar du här!

 

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.