Yorkshirepudding

Förr eller senare när man äter middag hemma hos oss blir man med all säkerhet bjuden på yorkshirepuddings och det är förstås min mans förtjänst. De små raringarna liknar ugnspannkaka men är mer uppblåsta och fluffiga samtidigt som de är frasiga och krispiga. Nygräddade så att de fortfarande ryker serveras de till klassisk sunday roast. Hemma hos oss innebär det söndagsstek, skysås och ugnsrostade grönsaker. Gärna med lite färskriven pepparrot.

Man kan tycka att det är lite pyssel att förbereda en god söndagsstek med skysås. Men det som kräver mest perfektion när man preppar sunday roast är att få till perfekta yorkshirepuddings. De går inte att förbereda i förväg så det gäller att ha is i magen när de görs strax innan servering.

Förutsättningarna för att få till bra puddingar är att grädda dem på en riktigt het plåt där matoljan är ordentligt upphettad. Vi bakar våra yorkshirepuddings på en speciell plåt men det går givetvis att göra dem i  muffinsformar med teflon. Du kan använda skyn från den nygjorda steken på ugnsplåten istället för en neutral olja. Om du har baconfett sparat i kylenfungerar det förstås utmärkt. Eller för att citera Delia Smith, du behöver alltså “hot oven, hot tin, hot fat!

Yorkshirepudding

Till en plåt.

  • 175 gram vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • 175 ml mjölk
  • 110 ml vatten
  • en nypa salt och några drag med svartpepparkvarnen
  • ett par skedar köttsaft eller sky eller neutral olja till plåten
  1. Sikta mjölet i en skål. Detta för att få in mycket luft i mjölet.
  2. Gör en liten grop i mjölet och knäck ner äggen. Häll i salt och svartpeppar.
  3. Mät upp mjölk och vatten i en tillbringare.
  4. Vispa äggen varsamt med mjölet med en elvisp till en jämn smet.
  5. Häll i mjölk och vatten i och fortsätt vispa smeten slät.
  6. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Heta upp lite olja i formarna på plåten och ställ in i ugnen. När plåten är riktigt het är det dags att grädda.
  8. Häll smet i formarna och baka puddingarna i ca 20 minuter. De ska bubbla upp likt ugnspannkaka och är klara när de har fått fin gyllene färg. Servera direkt!

12 kommentarer

  1. Kaskar

    Exakt vad ÄR skillnaden mot ungspannkaka?

    1. Elin

      Jag tycker att ugnspannkakan är mer degig och kompakt medan Yorkshirepuddingen blir mer spröd och “uppblåst”.

  2. Hanna

    Jag är inte sådär överförtjust i Yorkshire puds, tycker de är för stora dessutom, men vill ändå testa att göra egna. Med specialplåt, känns inte rätt annars 🙂

    1. Elin

      Men du borde ju vara mer anglofil än mig! beror säkert på att du inte har ätit svärmors puddings 😉

  3. Monica Eisenman

    Hej hej!

    Har följt er blogg till och från under åren! Massor av härliga recept. Är också väldigt smickrad över att ni har haft med några recept från mina kokböcker.

    Älskar Yorkshirepudding! Fick receptet från en väns mor när jag var i Yorkshire och hälsade på – men ert recept känns lite lättare att följa. Måste prova den!

    Kika gärna in på min nya (och första) blogg!

    http://blogg.mama.nu/monicaeisenman/

    Vänliga hälsningar,
    Monica Eisenman

    1. Elin

      Ska absolut kolla in din blogg! Otroligt roligt att ha dig här!

  4. Emma

    Åh, Yorkshirepudding som är så gott, får ta och göra detta hemma någon gång igen snart..
    Här kommer lite goda nyheter, det är inte bara jag som gillar er blogg!
    http://toppen.nu/recept-på-nätet.html

    1. Elin

      Oj det var visst i celebert sällskap, tack för länktips!

  5. Stuart

    @kaskar.

    Make me some. I can tell the difference between ugnspannkaka and yorksire puddings? My father who was a chef for 30 years could also do with the advice on how to make ” ugnspannkaka” easily.

  6. Den engelska måste-listan » Tre tjejer i köket

    […] sunday roast med yorkshire puddings. Det äter vi förvisso här hemma i Sverige men svärmors yorkshire puddings är de […]

  7. Charlotta

    Hos oss använder vi Brian Turners recept. Han är ju från Yorkshire dessutom och inte Norwich! 😉

  8. Toad in the Hole » Tre tjejer i köket

    […] Receptet för pannkakssmeten är samma som för Yorkshirepudding. Det här är alltså inte som svensk degig ugnspannkaka utan mer en fluffigt uppblåst pannkaka med lite krispig yta. Den är bättre med andra ord. […]

Lämna ett svar till Elin Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.