Smakresan, typ sex månader

Tiden bara springer iväg! Det har gått nästan två månader sen jag skrev inlägget om smakresan för vårt tredje barn. Sen dess har vi rest en del och är numer hemma i vardagen igen i vårt eget kök.

Vi har börjat introducera välling. Det blir inga stora volymer, hon leker mest med flaskan. Hon får lite vatten ibland i samband med matning och det går betydligt lättare när hon får sippa direkt från en mugg. Broccoli och blomkålspuréer har slunkit ner med lite finriven ost. Blåbär och hallon mottas med förtjusning och vi gör mos på äpplen och plommon från vår trädgård. Vi gasar inte på så hemskt mycket med nya smaker just nu utan upprepar de grönsaker hon provat innan och det känns som om vi tuffar på i en lagom takt. Smörgåsrånen finns numer också på menyn, de sysselsätter en bra stund vid middagsbordet. Hon gillar ju att äta samtidigt som oss!

Jag tycker att det har varit lite knepigt att hitta bra tider för mat. Nu är vi inne i en fas där hon får gröt direkt efter dagislämningen. Hon har då ammat en hel del på efternatten och vart vaken en stund. Alltså är hon ganska pigg och alert vid den här tiden. Vid lunch är hon kanske inte så där jätteglupsk, det blir mer mosade bär och smörgåsrån att plocka med. Sen vid fyra-fem-tiden är hon hungrig och hugger in på en ordentlig portion mat.  På kvällen vid åttatiden varierar det lite hur hungrig hon är på mat. Hon leker som sagt mest  med vällingsflaskan så gröten är ett säkrare kort. Fortfarande en hel del amning med andra ord.

Idag är det premiär för risoni! Jag har gjort en morotspuré att blanda ner grynen i och så blir det en bebisvänlig aubergineröra. Den gick ner faktiskt. Jag tror den gör sig bra med tomater och någon slags färs längre fram på smakresan som en slags bebis-moussaka.

AUBERGINERÖRA FÖR NYBÖRJARE

  • En delad aubergine bakas i ugnen, 200 grader ca 25 min med ringlad olivolja.
  • Mixa aubergineköttet (inte skalet) med citron och persilja.

Till lite större barn kan vitlök blandas ner men vi är inte där på ett bra tag. Jag använde en halv aubergine till barnmaten och gjorde sen en mer kryddstark aubergineröra med bland annat vitlök och mynta till min egen lunch.

PS! Tips på uppskattad bebisröra häromdagen – blomkål, morot och äpple med osaltat smör!

En kommentar

  1. Smakresan #3 – en nypa här och där » Tre tjejer i köket

    […] Smakresan #1 för tredje gången Smakresan #2, typ sex månader […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.