Bjud på en köttgryta

När jag planerar inför middagsbjudningar är min första tanke oftast att laga t ex  risotto, en köttbit och en extra god sås som fått reducera i en halv dag ungefär. Gärna med lite italienska godsaker som förrätt. Typisk bjudmat i det här köket, men egentligen ganska trist att alltid bjuda på samma sorts förväntade mat. När min kusin skulle komma på middag tidigare i veckan tänkte jag lite längre och bestämde mig för att göra en köttgryta; enkelt att laga och väldigt gott. Ytterligare en fördel med köttgrytan är att den är väldigt god att ha i matlådan dagen efter och även går bra att frysa. Det är sällan en rätt får så många pluspoäng! Enda nackdelen är att grytan behöver puttra i ett par timmar på spisen, men under tiden hinner man å andra sidan göra en massa annat (duka, skala och koka potatis och inte minst ta ett par danssteg i köket).

Till köttgrytan drack vi Montecillo Crianza efter tips från Vintipsaren på Twitter (sociala medier är bra till precis allt – det har jag skrivit om förut!). Gott vin och en lyckad kombination!

Till 4 personer behöver du:

5 hg fransyska
2 msk kalvfond
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
ca 1 liter vatten
2 morötter
6 champinjoner
1/2 pkt bacon
3 schalottenlökar
ca 2 msk maizenaredning
1 1/2 dl grädde
2 msk färsk timjan
2 lagerblad
salt
vitpeppar
ev. coloritsoya (för färgens skull)

Gör så här:

Skär köttet i kuber och bryn det i stekgryta. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet. Skär champinjoner i kvartar och morötter i ganska tjocka slantar. Fräs grönsakerna tillsammans med bacon (också i mindre bitar) så att de får lite färg.  Ta upp ur grytan. Lägg sedan tillbaka köttet (utan att skölja ur grytan), tillsätt lök (i kvartar) och låt fräsa i ett par minuter. Häll i vin, tomatpuré, lagerblad och vatten så att det täcker köttet. Låt puttra under lock på svag värme i minst 1 1/2 timme, så att köttet blir mört. Tillsätt mer vatten vid behov (köttet ska hela tiden vara täckt av vätska). Enda nackdelen med min gashäll är att den minsta lågan är lite för stor, vilket gör att det kokar lite häftigare än vad jag skulle önska. Jag tror att mängden vatten (1 liter) nog inte behövs på en spis som beter sig lite mer behärskat.

Lägg i grönsaker och bacon när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Tillsätt maizenaredning och grädde för att såsen ska bli lagom tjock. Krydda med timjan och ev. salt och peppar. Glöm inte att fiska upp lagerbladen! Servera tillsammans med kokt potatis och en sallad.

Till dessert blev det förresten ett enkelt och beprövat kort; kardemummaglass och hallonsorbet från min hovleverantör Kungsholmens Glassfabrik.

Nu vill jag så klart veta vad du allra helst bjuder på. Har du någon rätt som ofta återkommer när det vankas middagsbjudningar eller är du duktig på att variera din matlagning? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet och sprid lite matkärlek!

3 kommentarer

  1. Janne

    Vilken läcker gryta det verkar vara ! 🙂 🙂

  2. Fruktsallad

    Ser väldigt gott ut, bjuder ni mig med? 🙂

  3. Sara

    vilken god köttgryta!! tack för ett toppenrecept som jag definitivt kommer laga igen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.