Moussaka

Tidigare utsåg jag lasagnen till kungen av matlådor, alltså måste moussakan vara kronprinsen. Jag lagade en moussaka för ett tag sedan och kunde inte förstå varför jag inte gjort det på si så där 10 år. Det är ju enormt gott! Godast var den dessutom dagen efter när den stått och gottat till sig. Faktiskt rent magiskt gott i förhållande till svårighetsgraden.  Jag frös även in ett par portioner och det gick riktigt bra, även om potatisen blir lite “vätskig” efter att ha legat i frysen och sedan blivit micrad (potatisar är inte riktigt nöjda över att hamna i frysen) .

Moussaka, ca 4 portioner

5 hg blandfärs
1 schalottenlök
1 burk hela tomater
1 msk färsk oregano
en rejäl tufs timjan
1 dl vitt vin
salt
svartpeppar
150 g fetaost

5 stora potatisar, kokta
1/2 aubergine
1/2 zucchini

1 msk smör
3 msk vetemjöl
ca 8 dl mjölk

Gör så här:

Finhacka löken och fräs i lite olja. Tillsätt köttfärsen och bryn ordentligt. Häll sedan i tomater, kryddor och vin. Låt puttra under lock på svag värme i ca 20 minuter.

Skiva aubergine och zucchini och bryn dem så att de får lite färg. Skiva den kokta, kalla potatisen.

Gör bechamelsåsen: smält smöret, pudra över mjölet och späd med mjölk i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar och låt koka ett par minuter så att mjölsmaken försvinner.

Varva grönsaker, köttfärs och bechamelsås i en ugnsform. Börja med potatisskivorna, strö över lite smulad fetaost, täck med köttfärs och därefter aubergine- och zucchiniskivor. Avsluta med behcamelsås och inte minst smulad fetaost. Grädda i ugnen (175 grader) i ca 30-40 minuter tills moussakan får en gyllenbrun färg. Servera tillsammans med t ex en tomatsallad (skivade tomater, rödlök, lite fetaost, olivolja, salt och peppar).

7 kommentarer

  1. sara

    Mums, älskar moussaka, men det var alldeles för längesedan jag åt det. Tack för tips!

  2. Kaksmulan

    Samma här, det var alldeles för länge sedan. Det är jättegott och ett litet tips, smaksätt köttfärsröran med lite kanel så smakar det ännu mera Grekland.

  3. Torsten

    Ser gott ut, får ta och testa!

  4. Kinna

    Moussaka är verkligen gott. Undrar också varför jag inte gör det oftare. Ett av mina finaste minnen med moussaka är från Grekland och vi fick följa med in i köket och peka på de saker vi ville äta. Där var den smaksatt med kanel. Jättegott!

  5. Sofie / Mumsfillibaba

    Visst är det gott! Mycket längesen jag gjorde!!!

  6. KarinW

    Kanske det är dags att laga moussaka, har faktiskt inte gjort det!

  7. Helena

    -> KarinW: Klart du ska laga moussaka! Den tar visserligen en stund att laga, men är inte det minsta svårt. Och så blir det supergott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.