Blåmusslor med vitlök & timjan

Behöver du tips på god och snabb plockmat? Då är mitt tips att koka blåmusslor. Det tar bara ett par minuter och under tiden korkar du upp vinet och fixar dukningen. Och missa för allt i världen inte att doppa brödet i den goda buljongen!

Till två personer behöver du:

1 nät blåmusslor (lite drygt 1 kg)
1 stor bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
en rejäl tufs färsk timjan
1/2 flaska torrt vitt vin

Gör så här:

Skrubba musslorna ordentligt i kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna eller är trasiga. Finahacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite olivolja. Tillsätt timjan och vin och låt koka upp. Häll sedan i musslorna och låt koka tills de har öppnat sig (knappt 5 minuter). Ät inte de musslor som inte har öppnat sig! Servera musslorna tillsammans med aioli och bröd.

Nyfiken på fler recept? Kika på Elins blåmusslor med chili och citronpasta!

11 kommentarer

  1. Maria

    Viktigt att det är ett gott bröd som serveras till! :mrgreen:

  2. Elin

    Jamen precis! Helena hur kunde du glömma! 😎

  3. Fias kastruller

    Åh, jag älskar musslor. Måste snart äta det, det var ett tag sedan! /Sofia

  4. Charlotte

    En liten fråga… är det ok att äta musslor såhär års? En servitör på en restaurang i Stockholm , som enligt mig serverar stans bästa musslor – svarade mig då jag frågade varför musslorna var borta från menyn vid mitt senaste besök, att musslorna är dåliga såhär års och att de därför inte serverar dem förrän framåt april… Kan det stämma? Ska man inte köpa färska musslor nu? (hoppas innerligt att han hade fel!!)

  5. Kinna

    Musslor är en av mina favoriter! Man kan variera lite hur som helst. Persilja är också jättegott till.

  6. Frida

    Detta måste jag testa! Och vilken underbar blogg ni har, hälsar Frida som precis hittat hit.

  7. Ida

    åh, ser så fint ut! tycker egentligen inte om musslor, men ifall någon skulle laga dem sådär fint till mig skulle jag inte säga nej 🙂

  8. Helena

    -> Charlotte: Jag hoppas att det är ok att äta musslor även i februari. För det har jag gjort. 🙄 Någon annan kanske vet?

  9. Charlotte

    Så länge du fortfarande mår bra tycker jag att vi utgår från att det är helt ok!!! Den där kyparen försökte säkert bara bortförklara det faktum att musslorna var slutsålda 😉

  10. Tre tjejer i köket » Linguinetrolleri

    […] linguine (som inte får vara mer kokt än bara precis al dente) i den smarriga oljan. Tillsätt  kokta musslor och räkor. Blanda i lite finhackad tomat och persilja och toppa med pecorino. Buon appetito i miei […]

  11. Snabbaste fredagsmaten (favorit i repris) » Tre tjejer i köket

    […] frites till middag. Jag gillar blåmusslorna i all enkelhet, kokta i vitt vin och lite grädde. Helena har timjan till sina blåmusslor medan vi kör på persilja. Och som ni alla vet så är det ju nästan det bästa att få avsluta […]

Lämna ett svar till Tre tjejer i köket » Linguinetrolleri Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.