| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av fredag 12/12 2008 kl. 17:59 2 kommentarer

Pasta, pasta!

För ett litet tag sedan provade vi att göra egen pasta för första gången här hemma. Inte alls svårt och dessutom riktigt roligt att verkligen ha gjort allt från början. Inte ett endaste halvfabrik i sikte. En pastamaskin underlättar definitivt, men det går förstås att kavla ut degen på egen hand. Jag misstänker dock att det ställer ännu högre krav på att degen är perfekt (det är för proffs, helt enkelt!). Med pastamaskinen gick det som en dans!

Vi gjorde först bara var sitt lite större pastaknyte som vi fyllde med kronärtskockor och sedan la i tomatsoppa. Resten av degen fick ligga i plastfolie över natten, vilket inte alls gjorde degen sämre, och sedan gjorde vi lite mindre knyten med ricotta och soltorkade tomater dagen efter. Hur länge degen kan ligga i kylskåpet vågar jag inte svara på. Jag antar att det är äggen som avgör det…

Till ca åtta normalstora pastaknyten behöver du:

2 1/2 dl vetemjöl + ev. ytterligare 1/2 dl
2 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 msk olivolja

Gör så här:

Häll mjölet i en hög på ett bakbord/i en stor bunke. Gör en grop hål i mitten och knäck äggen där i. Tillsätt oljan. Blanda ihop med fingrarna/en gaffel. Det här är nog bland det ”geggigaste” man kan göra! Jobba ihop degen med fingrarna, knåda och jobba på. Om degen är kladdig, tillsätt mer vetemjöl. När degen är klar att plattas ut ska den kännas som marsipan. Kör degen i pastamaskinen (om pastamaskinen går att ställa in på olika tjocklek; börja på den tjockaste och gå sedan över till tunnare). Vik degen dubbel och kör den igenom maskinen på nytt. Upprepa minst sju gånger. När degen är klar att forma till knyten ska den vara 1-2 mm tjock.

Tänk på att göra fyllningen i spritsvänlig konsistens (t ex ricotta och finhackade soltorkade tomater som blandats ihop med lite svartpeppar) eller i pyttesmå bitar (t ex kronärtskockor) och var noga med att trycka ihop degen på alla sidor så att knyten håller ihop. Koktiden är ca fyra minuter.  


Efter sju omgångar i pastamaskinen


Ihoprullade knyten med kronärtskockor


Tomatsoppa med pastaknyte


Vi var så klart tvungna att göra lite spaghetti också!


Fyllning med ricotta och soltorkade tomater


Pastan kokar


Pastaknyten med ricotta och soltorkade tomater.
Plus salami och lite annat.

Liknande inlägg:

2 svar till “Pasta, pasta!”

  1. KarinW skriver:

    En pstamaskin skulle jag väl önskat mig av tomten!
    Det ser sååå smaskigt ut.

  2. Elin skriver:

    woohoo! det dar vill jag bli bjuden pa nar jag kommer hem!

  3. […] används ofta till pastadeg men går givetvis att baka bröd med också. Det här blev ett saftigt och rustikt bröd utan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *