Kvittenmarmelad

Kinna inspirerar ofta till nya projekt i köket och den här gången har hon fått mig att leta reda på kvitten. Frukten är omöjlig att äta som den är. Dels för att den är stenhård och dels för att den inte smakar så mycket innan den är tillagad. Köp hem plåster om du ska göra egen kvittenmarmelad för jag hann skära mig två gånger när jag försökte skala den!

Kvittenmarmelad

Jag kokade tärnad kvitten med vanligt syltsocker enligt måttet 50/50 dvs 500 gram socker till 500 gram tärnad frukt. Jag trodde det skulle falla sönder mer som mos efter kokningen men tärningarna höll ihop trots långkoket. Det tog en bra stund innan de var genomkokta så kom ihåg att göra snygga symmetriska tärningar. Sockersirapen får förresten en otroligt fin färg.

Resultatet? Marmeladen doftar helt fantastiskt! Jag är helt beroende av den! Jag öppnar burken fler gånger om dagen bara för att sniffa lite. Det är som ett parfymerat päron ungefär. Jag är jätteglad att jag köpte dem och kommer göra fler marmeladkok av kvitten!

15 kommentarer

  1. Fredrik

    Men hallå, vet du hur gott kvittenmarmelad och manchego är??? Seså, spring och köp lite(mycket) ost till helgen! Kanske lite mindre marmeladbitar funkar bäst till.

    😛

  2. Staffan

    Kan bara hålla med, kvittenmarmelad och manchego är en fantastisk kombination.

    Vill passa på att tipsa om en recepttävling där man kan vinna en emaljerad traktörpanna (värde 900 kr). Gå in på http://www.matboken.se för att få veta mer.

    Tävlingen håller på november ut så vänta inte

  3. Elin

    Fredrik, jag är så glad över att du har börjat ostkommentera här, det låter som en bra kombo! Ska leta redan i dag!

  4. Fredrik

    Hehe.. ja, ni/du skriver ju mer om ost än vad jag gör. 🙄 Måste skärpa mig nu!
    Och köp en riktig manchego, ingen inplastad, för de smakar ju nada.

  5. Nette

    Oj oj, det där måste ja fixa till min sambo, han är helt galen i kvittenmarmelad! Dock har vi bara köpt färdig.. vart har du hittat frukten kvitten? v:smile:

  6. Elin

    På Coop! Såg att det även fanns på NK Saluhall men där var de lite dyrare av någon anledning…

  7. Lena

    MAXI har också. Och det går alldeles utmärkt att äta dem som de är, trots att de är stenhårda. 😀 Jag tycker de är rätt goda så men jag är ju lite speciell 😉

  8. Erika

    Åh vad spännande! Det vill jag också testa. Men hur smakar den då? Får inte glömma att köpa en bit god ost till 😀

  9. Kinna

    Åh, underbart du testade. 😛 Själv gjorde jag ett kvittenäppelmos som blev jättegott. Kanske hade jag tänkt mig lite fastare konsistens dock och skulle kokt det lite längre. kram K

  10. jonas

    Kvittenmarmelad och fois gras 😈

  11. Bengt Randers

    Det är en fin buske, med massor av röda blommor på våren. Jag plockade mina i går efter frosten frukterna ska bli frostbitna för att komma till sin rätt. Nu ska jag gör något av frukterna.

  12. Lina

    Är frukten sådär röd inuti eller hur kommer det sig att marmeladen får den där färgen?

  13. Niklas

    Det är en släkting till kvitten, rosenkvitten, som är en buske med röda blommor. Frukten blir rund (som pingisbollar ungefär) och gul. Rosenkvitten är vanligast i Sverige, inte ovanlig som häck i Skåne. Kvittenträdet däremot ser ut som ett äppleträd, både blad och blommor är lika äpple medan frukten ser ut som stora gula päron. Det trivs bara i södra Sverige, tror jag. Vi har ett i trädgården (bor utanför Ystad) och det blev tio stora frukter i år så nu ska jag koka marmelad!
    Den röda färgen kommer när man kokar.

  14. Niklas

    Glömde att skriva att kvittenmarmeladen är själva ur-marmeladen. Ordet “marmelad” kommer från det portugisiskans “marma” som betyder kvitten! Tydligen var det en populär sysselsättning att koka kvittenmarmelad för portugiska unga högreståndskvinnor i slutet av 1800-talet.

  15. Maria

    Tack Niklas för dina informativa kommentarer! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.