| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 26/11 2008 kl. 21:32 15 kommentarer

Kvittenmarmelad

Kinna inspirerar ofta till nya projekt i köket och den här gången har hon fått mig att leta reda på kvitten. Frukten är omöjlig att äta som den är. Dels för att den är stenhård och dels för att den inte smakar så mycket. Köp hem plåster om du ska göra egen kvittenmarmelad för jag hann skära mig två gånger när jag försökte skala den!

Jag kokade tärnad kvitten med vanligt syltsocker enligt måttet 50/50 dvs 500 gram socker till 500 gram tärnad frukt. Jag trodde det skulle falla sönder mer som mos efter kokningen men tärningarna höll ihop trots långkoket. Det tog en bra stund innan de var genomkokta så kom ihåg att göra snygga symmetriska tärningar. Sockersirapen får förresten en otroligt fin färg.

Resultatet? Marmeladen doftar helt fantastiskt! Jag är helt beroende av den! Jag öppnar burken fler gånger om dagen bara för att sniffa lite. Det är som ett parfymerat päron ungefär. Jag är jätteglad att jag köpte dem och kommer göra fler marmeladkok av kvitten!

Liknande inlägg:

15 svar till “Kvittenmarmelad”

 1. Fredrik skriver:

  Men hallå, vet du hur gott kvittenmarmelad och manchego är??? Seså, spring och köp lite(mycket) ost till helgen! Kanske lite mindre marmeladbitar funkar bäst till.

  😛

 2. Staffan skriver:

  Kan bara hålla med, kvittenmarmelad och manchego är en fantastisk kombination.

  Vill passa på att tipsa om en recepttävling där man kan vinna en emaljerad traktörpanna (värde 900 kr). Gå in på http://www.matboken.se för att få veta mer.

  Tävlingen håller på november ut så vänta inte

 3. Elin skriver:

  Fredrik, jag är så glad över att du har börjat ostkommentera här, det låter som en bra kombo! Ska leta redan i dag!

 4. Fredrik skriver:

  Hehe.. ja, ni/du skriver ju mer om ost än vad jag gör. 🙄 Måste skärpa mig nu!
  Och köp en riktig manchego, ingen inplastad, för de smakar ju nada.

 5. Nette skriver:

  Oj oj, det där måste ja fixa till min sambo, han är helt galen i kvittenmarmelad! Dock har vi bara köpt färdig.. vart har du hittat frukten kvitten? v:smile:

 6. Elin skriver:

  På Coop! Såg att det även fanns på NK Saluhall men där var de lite dyrare av någon anledning…

 7. Lena skriver:

  MAXI har också. Och det går alldeles utmärkt att äta dem som de är, trots att de är stenhårda. 😀 Jag tycker de är rätt goda så men jag är ju lite speciell 😉

 8. Erika skriver:

  Åh vad spännande! Det vill jag också testa. Men hur smakar den då? Får inte glömma att köpa en bit god ost till 😀

 9. Kinna skriver:

  Åh, underbart du testade. 😛 Själv gjorde jag ett kvittenäppelmos som blev jättegott. Kanske hade jag tänkt mig lite fastare konsistens dock och skulle kokt det lite längre. kram K

 10. jonas skriver:

  Kvittenmarmelad och fois gras 😈

 11. Bengt Randers skriver:

  Det är en fin buske, med massor av röda blommor på våren. Jag plockade mina i går efter frosten frukterna ska bli frostbitna för att komma till sin rätt. Nu ska jag gör något av frukterna.

 12. Lina skriver:

  Är frukten sådär röd inuti eller hur kommer det sig att marmeladen får den där färgen?

 13. Niklas skriver:

  Det är en släkting till kvitten, rosenkvitten, som är en buske med röda blommor. Frukten blir rund (som pingisbollar ungefär) och gul. Rosenkvitten är vanligast i Sverige, inte ovanlig som häck i Skåne. Kvittenträdet däremot ser ut som ett äppleträd, både blad och blommor är lika äpple medan frukten ser ut som stora gula päron. Det trivs bara i södra Sverige, tror jag. Vi har ett i trädgården (bor utanför Ystad) och det blev tio stora frukter i år så nu ska jag koka marmelad!
  Den röda färgen kommer när man kokar.

 14. Niklas skriver:

  Glömde att skriva att kvittenmarmeladen är själva ur-marmeladen. Ordet ”marmelad” kommer från det portugisiskans ”marma” som betyder kvitten! Tydligen var det en populär sysselsättning att koka kvittenmarmelad för portugiska unga högreståndskvinnor i slutet av 1800-talet.

 15. Maria skriver:

  Tack Niklas för dina informativa kommentarer! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.