Grillpremiär med flankstek

Vi hann grilla flera gånger i helgen och det blev bland annat premiär för flankstek. Nu syns inte flankstek till så ofta i mataffären så det fick bli en tur till Hötorgshallen som har ett bredare utbud på kött än vårt lokala Ica. Det var ett gott fynd och priset är ju värt att nämnas; 79:-/kg för en stor bit som räckte till oss alla tre.

Det här är en lättgrillad bit som efter att ha varit i en vitlöksmarinad fick grillas ett par minuter på varje sida och sedan så skar vi den i tunna skivor. Det blev en enkel tomat-och-mozzarellasallad till och det var bara hur lyxigt dom helst i vårsolen!

Nu en snabb fråga till er: hur marinerar ni kött som ska grillas? Kom med recept!

9 kommentarer

  1. Queen Sofie

    Underbart! Grillning och vår! Nu känns det att sommaren är på väg. Och för oss som kämpar med kilona är det ju helt perfekt!

    Tacktack! 🙂 http://www.queensofie.se

  2. Erika

    Jag gör egen marinad på chilisås, soya, flytande honung, rödvin, vitlök + de kryddor jag känner för. Sedan penslar jag med chilisås och honung under grillningen. Det blir toppengott.

    Ugnarostade grönsaker/rotfrukter är mums till. Glöm inte rödbetan, den är kanongod ugnsbakad.

    Efterrätt: Gino i små aluminiumfoliepaket som legat på lut i kylen och får grillas på den fina glöden som alltid är när man grillat klart.

    Det behöver inte ens vara sommar, allt man äter ute snakar ljuvligt!

  3. Fridas Kök

    Jag brukar blanda lite av det som finns hemma. Men det blir alltid, alltid, alltid vitlök! Det förhöjer smaken på köttet så bra tycker jag. 🙂 Annars brukar det bli tomatpure, honung, färska örter (stötta i mortel), soja, salt, peppar och andra kryddor och kanske någon alkohol (rödvin). Det är olika om jag penslar köttet, har hört att det inte spelar någon roll om man penslar eller om man låter köttet ligga och dra i en marinad – men jag brukar i alla fall ha den i plastpåse, i marinad, i kylen någon timma innan. 🙂

  4. KarinW

    Jag brukar också lägga köttet i marinad med soya,olja,kryddor,vitlök och något tomatigt och sött. Men sist när vi grillade(inne i panna lite fusk) rubbade jag bara in köttet med mycket jamaican jerk och grillkrydda och lät det ligga och dra, det blev godare än när jag marinerat!

  5. Lisa

    Hej!
    Det här är en av mina marinad favoriter. Den passar både till kött och kyckling och är lite “malla” i.
    Jag har en annan med whisky och vitlök i också som är jättegod. Hojta till om ni vill ha receptet.

    2 msk soja
    1 msk rapsolja
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 msk socker (kan miskas)
    1 msk sherry
    1-1 1/2 tsk sambal oelek (jag tar 1 1/2 tsk..)

    Blanda allt och marinera några timmar. Salta ev. vid grillningen.

  6. Elin

    Sherry lät ju inte så dumt, och jag vet att whiskeymarinad kan vara väldigt gott till älgkött. Det är nog ganska vanligt att många blandar lite på en höft utifrån vad som finns hemma helt enkelt 🙂

  7. Lotta

    Hej!
    här kommer en sen kommentar angående marinad som MÅSTE provas av ALLA!
    Vi blandar soya, olja, kryddor, (gärna lite vitlök) och sedan mango chutney. (det fungerar att ta färdig marinad och bara blanda i chutney också!)
    Vi i vår familj är helt galna i att marinera kycklingfiléer enligt ovan, men det går med fläskfilé eller annat kött också, det ger ett mört kött med en liten sötma, vi använder av 2-3 msk till 4 filéer.
    Helst ska köttet ligga i marinaden i 24 timmar.

    Lycka till för ni måste bara prova!

    Vid bjöd på detta bjöd vi

  8. Tre tjejer i köket » Masi Amarone Costasera

    […] aldrig mer säger jag, påminn mig om denna bloggpost om jag får för mig att vi ska ha det igen. Hellre flankstek från Dennis Kött  nästa gång vi korkar upp ett påkostat vin.  För det här är ju ett […]

  9. dan

    tjenare!

    jag grillar ganska mycket året runt, och måste ju säga att
    marinader i all ära men det är ganska överskattat.
    ett bra flingsalt tar fram de bästa smakerna i köttet tycker jag, använder hellre mycket färska örter runt köttet i såserna och sallader. jobba in saltet i köttet!
    ev kan man använda peppar ibland!
    kött ska smaka kött 😉
    Men tulla inte på kött kvaliten köp den färsk i köttaffären och i de vaccumförpackde klumparna ❗

    lycka till

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.