Den bästa pizzadegen

En av kommentarerna till mitt inlägg om pizzabak i slutet på januari handlade om receptet till pizzadegen. Ursprungsreceptet kommer från toppenboken “Kärlek, oliver och timjan”, men efter ytterligare fyra pizzabak har Magnus modifierat det lite och nu är det alldeles perfekt. Både för vår smak och för gasugnen.

Pizza på väg in i ugnen

Till fyra små pizzor behöver du:
lite drygt 1/4 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk flytande honung
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 1/2 msk olivolja
5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och häll över salt, honung och lite av vattnet. Rör runt ordentligt. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, mjölk och mjöl. Arbeta ihop degen och knåda den ordentligt. Det tar en stund, men är en förutsättning för att degen ska bli smidig. Låt degen jäsa i 50 minuter under en handduk. Dela degen i fyra bitar och kavla ut den till tunna pizzor. Lägg pizzorna på baklåtspapper och toppa med tomatsås och valfria ingredienser. Grädda i ca 15 minuter i 275 grader.

13 kommentarer

  1. Mysan

    Den boken är verkligen toppen – och pizzadegen suverän, den enda jag använder nu mer. Ska absolut testa ert optimerade recept!
    Har ni förresten testat päronpizzan i samma bok – helt suverän!

  2. Stefan

    Pizza ska inte kavlas! Den ska sträckas ut med händerna, snurras och kastas. Med lite övning går det alldeles utmärkt och du får en tunnare deg som blir mycket krispig om du förvärmer plåten i ugnen eller en marmorskiva i ugnen.

    Mycket godare, roligare, enklare än att hålla på och slita med en kavel.. och viss imp-faktor om man vågar göra det inför publik..

    Instruktioner:
    http://www.wikihow.com/Toss-Pizza-Dough

  3. Maria

    Det har nog försvunnit några ingredienser från listan…

    Eller vart tog mjölken och mjölet vägen? 😉

    Hemmagjord pizza är verkligen supergott! 🙂

  4. Helena

    -> Mysan: Jag har inte provat päronpizzan, men jag har för mig att Elin har gjort den. Det får bli nästa pizzauppdrag.
    -> Stefan: Vi är inte riktigt där ännu…
    -> Maria: Hoppsan! Mjölken och mjölet hade halkat ur receptet, men nu är det fixat. Tack för hinten! 😛

  5. Angelica

    Vi brukar göra pizza med kryddig tomatost, getost, mozarella och dadlar (torkade). Efter gräddning lägger man på parmaskinka, pepprar och ringlar över lite honung! Funkar även perfekt som förrätt i miniform… Det är sjukt gott!

  6. Erika

    Räcker den här degen till en plåt? Eller behövs mer deg till det?

  7. Elin

    jag körde 275 grader som dig idag mot mina vanliga 225. Efter tio minuter så var det svart lite här å där på pizzan. Men visst kör du i gasugn?!

  8. Helena

    Ja och i gasugnen blir det ju bara varmt underifrån. Det är liksom svårt att bränna något. 😛 Det är en nackdel att skriva recept utifrån en gasugn när den beter sig lite annorlunda jämfört med elugnar. 🙄

  9. Erika

    Tack! Villket toppenrecept! Så smidig och härlig degen blev. Tyvärr 😉 använde jag upp all tomatsås som jag tänkte ha på pizzan dagen innan. Det blev istället en raid i kylen som blev väldigt lyckad! Lika delar Ica tomatpesto + passerad tomat och en skvätt ketchup -klart! Det blev kanon, att dippa i, att ha som tillbehör/sås till allt grillat och att grunda pizzan med. Testa gärna!

  10. Pizza med kräftstjärtar och västerbottenost » Tre tjejer i köket

    […] En vanlig pizzadeg räcker till cirka fem små pizzor i förrättsstorlek. Jag tog ut lagom stora mått genom att vända upp och ner på en liten höganässkål. Tomatsåsen är Muttis krossade tomater. Toppa sedan med en hög kräftstjärtar och riven västerbottenost. Dillen är nyplockad från trädgården och läggs på när pizzan är klar! […]

  11. Rotfruktspizza med rosmarin » Tre tjejer i köket

    […] jag provade Leilas variant men den blev inte så bra tycker jag. Nästa gång testar jag Helenas pizzadeg som har mindre av både vätska,olja och jäst i […]

  12. Dan före dan » Tre tjejer i köket

    […] blev det hemlagad pizza – den allra godaste hittills enligt oss båda! Med Helenas suveräna pizzadeg, Elins goda tomatsås med honung, förvärmda plåtar och så en topping av stark italiensk […]

  13. Pizza på tortillabröd » Tre tjejer i köket

    […] slår förstås en god pizzadeg, men när tiden är knapp gäller det att ta till smarta genvägar. Tortillapizzan är definitivt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.