Semesterbak

Fyra veckors semester på skärgårdsön är över och jag är tillbaka hos bredbandet i stan igen. Oftast brukar det komma lite i stim när jag bakar, vissa perioder blir det inget alls, vissa perioder blir det mer. Under semestern har jag bakat ovanligt mycket, till stor del tack vare min finfina hjälpreda “boschen”!

Jag gjorde en blåbärspaj på blåbär som J plockade på tomten, den blev ok men inte så speciell att den känns bloggvärd, testa den här från Elins inlägg istället.

Som efterrätt till en middagsbjudning återupptäckte jag den här goda äppelpajen med citron. Och så har jag bakat inte mindre än tre omgångar av de här “bake off”-frallorna samt testat färdig croissantdeg (snudd på inbrottssäker förpackning).

På bokrean fyndade jag några av Anna Bergenströms böcker i behändigt format och från Annas kakbok kommer den här lättbakade och goda äppelkakan som även kan göras med andra frukter eller bär (skippa kanel/sockerblandningen i så fall).

Lättbakad äppelkaka

Lättbakad äppelkaka
Du behöver
3-4 äpplen
100 g smält smör eller margarin
3 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
(inget bakpulver)
2 msk socker
2 tsk kanel
ev. florsocker att pudra över

Gör så här

  1. Kärna ur och dela äpplena i klyftor, blanda 2 msk socker och 2 tsk kanel med äpplena. Ställ åt sidan.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter. Smält smör eller margarin och ställ åt sidan. Värm ugnen till 175º.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, minst 3 minuter med elvisp. Tillsätt det smälta svalnade smöret och rör sist i vetemjölet.
  4. Lägg ut äppelklyftorna i botten av formen och häll smeten över.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
  6. Låt kakan svalna, pudra ev. över florsocker när du stjälpt upp kakan ur formen.

En kommentar

  1. Pernilla

    Åhh, nu blev jag nostalgisk.

    Den äppelkakan bakades ofta på mitt fritids, fast då under smeknamnet Äppelbokaka. Fritidshemmet hette Äppelbo och hade massor av fina äppelträn på tomten. Äpplena räckte så långt att vi fick plocka hem äpplen i papperskassar… Mmmm hemkokt äppelmos…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.