| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av lördag 03/02 2007 kl. 10:37 1 kommentar

Ugnsbakad gös, rotsakspytt med portobello och sidfläsk, västerbottenpuré och en tuff rödvinsås

Vi har börjat komma in i ett stim av middagsbjudningar här hemma. Igår var Annika med man och barn på middag. Helst skulle jag vilja lägga ut tio bilder på deras underbara lillkille, sötare än socker, och vårt lilla Sockergryn blev helt besatt av honom och försökte sig på lite pussar under bordet. Det är onekligen skönt med middagar där Sockergrynet har egna gäster att underhålla och vara upptagen med 😉

Förrätten blev en grillad lammfilé på en bulgurkaka med torkade aprikoser. Lite honung i kakan tuffade till smaken lite och eftersom vi har en hangup på vodkamarinerad ost just nu så fick det bli på tallriken också. Efterätten gjorde S i förväg, hemgjord glass smaksatt med whiskey och honung, serverat med ugnsbakade fikon och portvinssirap. My god. Det här är den godaste efterätt jag har ätit på väldigt länge.

Men vad jag egentligen tänkte skriva om var faktiskt varmrätten;

Vi hade köpt gösfileér. Jag stressar ofta upp mig kring fiskrätter, tror alltid att det ska gå åt skogen och hade till och med ett teraputiskt samtal med Helena tidigare på dagen. Jag håller mig hellre till stekar och köttbitar i köket helt enkelt. Den här gösen fick sällskap av en rotsakspytt med portobellosvamp och rökt sidfläsk, en västerbottenpuré samt en kraftig rödvinsås. Eller såsen blev mer som sirap tror jag.

Västerbottenpurén går bra att förbereda. Skala och koka potatis. Mosa och rör ner mjölk, smör, salt och peppar. Rör ner riven västerbottensost medan det är varmt i kastrullen och mixa sedan allt med en stavmixer och eventuellt mer mjölk tills du har fått en puré du ör nöjd med.

Rödvinssåsen går ju också bra att förbereda. Vi kokade hälften rödvin och hälften kalvfond. Smaksatte med finhackad schalottenlök, vitlök, timjan, lagerblad och socker. Sila såsen innan servering och smaka av med lite smör vid uppvärmning. Såsen får gärna vara tuff som smakbrytare.

Och vad hände med den stackars gösen då? Jo den åkte faktiskt in i ugnen med lite salt och peppar. Efter en kvart var den klar och den enda misstaget var nog att kocken pratade så mycket att fisken var kall när den väl var på bordet.

Liknande inlägg:

Ett svar till “Ugnsbakad gös, rotsakspytt med portobello och sidfläsk, västerbottenpuré och en tuff rödvinsås”

  1. […] samma tema: för ett år sedan så bloggade jag om om ugnsbakad gös, rotsakspytt med portobello och sidfläsk, västerbottenpuré och en tuff rödvinsså…. Där hamnade sidfläsket alltså bland grönsakerna tillsammans med svamp som tillbehör till […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.