Middagsgäster på en onsdag

Att bjuda hem vänner mitt i veckan är trevligt, men kräver en del planering när man är två heltidsarbetande. Jag brukar sikta på ett av två spår – antingen ska det gå att förbereda dagen innan eller så ska det gå snabbt att plocka ihop. I onsdags när Helena och M var hos oss på middag valde jag det senare.

Crostini med lite olika pålägg

Istället för förrätt gjorde jag crostini med några olika pålägg och till detta drack vi favoriten Rotari Rosé.

På färdigköpta crostinis bredde jag parmesancrémen som jag köpte på matmässan och kompletterade med marinerade kronärtskockor på den ena varianten och lättorkade körsbärstomater på den andra varianten. En tredje crostini blev fikonkompotten ihop med långlagrad parmesan, också inköpta på mässan. Till sist blev det en variant med kronärtskockspesto och Calabra (smakstark italiensk salami).

Kycklingfilé med filopaket och ruccola/parmesansallad

Till varmrätt serverade vi kycklingfiléer som fått marinera med en god olivolja, Chili explosion och vitlök, sen fyllde vi dem med Calabra och lät dem gå färdigt i ugnen. Som tillbehör gjorde vi filopaket och ruccola/parmesansallad och till detta drack vi Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay. Istället för sås använde vi balsamicocréme, färdig från flaska.

Apelsinsallad med riven choklad och hackade valnötter

Avslutningsvis en dessert som gick jättesnabbt att sno ihop och som inte kändes så tung utan snarare fräsch, apelsinsallad med riven choklad och hackade valnötter.

Förr om åren skulle jag aldrig bjuda på något jag inte hade lagat tidigare, men ju mer mat jag lagar ju mer experimentvillig blir jag. Numera händer det ofta att jag improviserar eller testar helt nya saker. För det mesta går det bra! 🙂

Filopaketen och apelsinsalladen var nya för den här gången.

Filopaket med ruccola- och parmesansallad (4 stora portioner)
Du behöver
1 strimlad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
400 g färsk bladspenat
2 dl strimlade soltorkade tomater
3 dl riven parmesan
½ dl rostade pinjenötter
8 ark filodeg
olivolja
salt och svartpeppar

Till salladen
200 g ruccolasallad
4 msk hyvlad parmesan
2 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här
Mjukstek lök och vitlök i olja. Vänd snabbt ner spenaten, ta av pannan från värmen och låt svalna lite. Blanda i tomaterna, pinjenötterna och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Lägg 2 ark filodeg på varandra, pensla ena halvan med olja och vik över den andra halvan. Lägg på en fjärdedel av fyllningen, pensla kanterna med olja och vik diagonalt till en trekant. Skär bort överflödig deg. Gör de tre andra paketen på samma sätt, lägg därefter paketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla paketen med olja och grädda dem i ugnen i 200° i ca 15 minuter. Dela paketen på mitten och servera med ruccola- och parmesansalladen.

Receptet kommer från en reklambroschyr som jag nappade åt mig på mässan.

Apelsinsallad med choklad och nötter (4 portioner)
Du behöver
4 apelsiner
30g mörk choklad (jag använde mörk choklad med apelsinsmak)
12 valnötter

Gör så här
Skala och filéa apelsinerna och fördela i portionsskålar. Riv chokladen över och strö över de grovhackade nötterna. Jag serverade med vaniljkesella. Receptet ursprungligen från Tasteline.

5 kommentarer

  1. Prima Delikatesser

    allt ser jättegott ut! Bra idé med crostinisnittar, det finns så mycket gott som man kan lägga på.:smile:

  2. Helena

    Och det var otroligt gott! 😛 Lyxigt att bli bjuden på trerätters mitt i veckan. 🙂

  3. Susanna B.

    Den där fruktsalladen med choklad och nötter tänkter jag absolut testa!

  4. Karin

    Hej!

    Vi testade att bjuda på filodegsknytena en lördagskväll (så avancerade är vi…) och det gjorde succé!! Imorn kväll ska vi bjuda bror och hans sambo på smarrigheterna. Tusen tack för mkt gott recept:razz:!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.