Örtwallenbergare med sidfläsk och senapscremefraiche

Förlåt Oskar! Jag har ju glömt att blogga om Örtwallenbergarna som jag lovade för länge sedan! Här kommer de äntligen! Receptet på kokt savoykål och morötter här.

Örtwallenbergare med sidfläsk

  • 400 gram kalvfärs eller annan fin färs (vi använde älgkalvfärs)
  • 2 msk finhackade gröna örter, tex basilika, gräslök och persilja
  • 1 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • smör att steka med
  • 4 skivor sidfläsk
  1. Blanda kalvfärs, örter, salt och äggulor i en skål.
  2. Blanda ner grädde och rör om till en smet.
  3. Forma sedan åtta små biffar på en vattensköljd skärbräda.
  4. Stek biffarna ett par minuter på varje sida.
  5. Stek även sidfläsket att servera med biffarna.

Senapscremefraiche

  • 2 dl creme fraiché
  • 2 msk senap
  1. Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm – klart!

 

4 kommentarer

  1. Helena

    Det här måste jag prova. Wallenburgare är gott! 😛

  2. Oskar

    Du är förlåten! Vilken vacker och god middag! Är helt inne på din linje, att nyttiga saker kompenserar, ja t.o.m. förlåter onyttiga. Äter man först grädde och sedan kål och morot har det första inte hänt.

    En till kommentar bara. Du kunde ha valt älgfärs vilket hade imponerat. Du kunde ha valt kalvfärs vilket hade känts lite lyxigt. Du valde älgkalvfärs! Jag säger inget mera. Bara bugar mig lätt. Och slänger blandfärsen ur frysen. 😆

  3. Martin

    En liten kommentar om färs och naturligtvis gäller det även köttet. När det gäller älg så är det smakskillnad mellan vuxet djur och kalv. Rådjur är ingen skillnad som jag märker.
    Hos vildsvin får äldre galtar en ganska otrevlig smak på grund av höga halter av ett hormon(?) som heter skatol. Hos tama grisar har avelsarbetet plus det faktum att man kastrerar hannarna gjort att det bara är mycket få grisar som smakar (och luktar) illa.
    Hos nöt är det som dom flesta vet skillnad på kalv och vuxna djur.
    Sen finns det dom som anser att det finns en skillnad under året också, men det är en helt annan historia.
    😛

  4. Wallenbergare med citron och salvia » Tre tjejer i köket

    […] Ett annat alternativ är att blanda ner basilika, gräslök och persilja. Servera med skysås och kokt potatis! Äggvitorna som blir över kan användas till en Pavlovatårta. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.