Aubergineröra

Ibland när man läser i kokböcker för att reda ut saker och ting för att bli klokare så blir man bara mer förvirrad. För i Soppor bröd och röror så heter den här röran baba ghanoush och i kokboken Mat för gudar så är det istället något helt annat som där det även innehåller paprika och bladpersilja. Sedan har de istället motsvarande recept under namnet moutabbal batinzian. Så jag kallar det här för enkelhetens skull aubergineröra istället. Gör en stor sats och servera till bröd och annat småplock!

AUBERGINERÖRA

  • 2 auberginer
  • 1-2 tsk olivolja
  • 2 msk sesampasta (tahini)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft (eller mer, smaka av)
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nagga auberginer lite med en gaffel och pensla dem med olivolja.
  3. Grilla dem i 20-30 minuter beroende på storlek.
  4. Låt dem svalna.
  5. Halvera dem och gröp ur allt innehåll.
  6. Mixa aubergine med alla de andra ingredienserna.
  7. Smaka av med salt och peppar.

14 kommentarer

  1. Oskar

    -> Elin: När jag läste ditt inlägg om Hommous så tänkte jag precis på denna röra, Baba ghanoush, som också är otroligt god. Lite gott bröd till så kan festen börja.

  2. Elin

    Ja å så den där röran med rostad paprika vad-den-nu-heter, å en Chatau Musar 🙂

  3. Oskar

    Exakt! Tänk att ett libanesiskt vin kan vara så gott.

  4. yaghmoracen

    Tja… varför penslar du auberginfrukten med olivoljan, du ska i vilket fall som helst dra av skalet… eller?
    Jag kanske missar poängen med det… det vore bra att få veta varför.
    Tacksam läsare
    / Yaghmoracen

  5. Mia

    I Ungern rostar man auberginen direkt på en spisplatta. Fiffigt!! Se bara till att den vänds då och då. Det mjuka köttet tas ut då frukten är slapp och skalet är lite lagom bränt. Sedan kryddar man med gräddfil (Tejföl), riven eller extremt finhackad lök, vitlök, olivolja, senap, citron samt salt och pepper.

    Jag tror att det finns hur många varianter på denna röra som helst, men att den har ett arabiskt/turkiskt ursprung får man väl gissa.

  6. Elin

    yaghmoracen, jag har funderat på det där, jag följde ju ett recept utan att kanske tänka efter men eftersom jag grillade dem i ugnen så antar jag att olivoljan fungerar som lite sololja, ja så att skinnet inte blir bränt och bidrar till någon trist bismak. Hade jag haft två auberginer hemma så hade jag nog testat att grilla en med olja och en utan ochsedan laddat upp ett fotobevis på hur de såg ut efter grillningen 😉

    Mia, tack för tips 🙂

  7. Max

    Aha, hittade en infallsvinkel för mig även i det här inlägget. Beirut Café, som tillagade alla godsaker i Mat för Gudar, hjälpte även Fontana med recept när vi lanserade Al’Fez i Sverige…. (-“Jaha? Vem bryr sig” tänker ni. Och jag förstår er. Det här är en sak mellan mig och Oskar. Cirkulera!)

    1. Silvia Jönsson

      Hej!
      Vet du var man får tag i kryddan ras el hanout från Al’Fez?
      Tacksam för svar!
      /Silvia J

      1. Elin

        Den finns nog i de flesta störra matbutiker, typ Coop och Citygross osv, brukar finnas vid “världens mat”-hyllan tror jag?

      2. Maria

        Silvia: Jag mailade till Fontana som hade Al’Fez i sitt sortiment tidigare och fick följande svar:

        Hej
        Tyvärr sålde den inte tillräckligt bra, så Alfez har utgått ur sortimentet. Kan komma att återlanseras om ett tag, men inget bestämt än.

  8. Maria

    -> Max: Ha ha ha, om du skriver för många kommentarer inom för kort tid finns det risk att Spam Karma tar dig för en spammare och då blir det svårt för dig att kommentera sen… 🙄

  9. Max

    Maria: 😯 Det vore slutet för mig som person!

  10. Oskar

    -> Max: Aha! Jag kom på dig! Fult!! Vet nog vad du håller på med. Men jag är ledig imorgon…moahaha…. 😆 För att citera Rolf i det andra inlägget. Vad är det egentligen du vill ha sagt? 😆

  11. Pitachips » Tre tjejer i köket

    […] röror som passar till nybakade pitachips. Prova till exempel: bönröra, kikärtsröra, hoummus, aubergineröra, rostad paprikacreme med citron, fetaostcreme med oliver, fänkålsdipp… eller använd […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.