Minnen från Sicilien

För att fira vår 7-årsdag och J:s 30-årsdag åkte vi två veckor till Sicilien. Den första veckan var en bilrundresa med förbokade hotell (Syrakusa, Agrigento, Palermo och Mazzaró nedanför Taormina) och den andra veckan tillbringade vi med sol och bad på charmiga Arathena Rocks i Giardini-Naxos. Vi hade halvpension på hotellen men sökte oss ut i den lokala restaurangfloran så ofta som orken räckte till (vi var förkylda hela första veckan).

Nedan ett urval matrelaterade bilder, den allra godaste maten fastnade dock inte på bild. Ska du till Taormina rekommenderas ett besök på ´a Zammàra, deras Involitini alla Rusticana (kalvrulader) och Polpette alle Foglie di Limone (färsbiffar grillade mellan citronblad) är “to die for”. Hos dem åt jag även den godaste mozarella jag ätit i hela mitt liv!

Detta var första men garanterat inte sista gången i Italien!


Vårt allra första matintag på siciliansk mark, pizzaslice med kronärtskocka, oliver, ärtor och svamp från en rosticceria i Syrakusa.


Köper glass på en gelateria vid strandpromenaden på ön Ortygia i Syrakusa, gudomligt gott!


Pausar med en cappuccino i “keramikens huvudstad” Caltagirone, dessförinnan hade vi avnjutit en pastagratäng med bl.a. köttfärs och ärtor.


Perfekt prosciutto tillsammans med söt melon på Porta Messina i Taormina. Här åt jag även ravioli med ricotta och pistagenötter, tyvärr blev bilden på tok för suddig. Gott var det i alla fall!


Mercato della Vucciria i Palermo
I köttdisken kunde man handla allt från flådda kaniner till salsiccia


Mercato della Vucciria
Frukt och grönt, det är så här man borde handla!


Mercato della Vucciria
Peperoncini – härliga färger!


Mercato della Vucciria
Mer peperoncini, om jag förstod det rätt är både de små runda och de mer avlånga peperoncini. Har jag fattat fel eller vad är det för skillnad? Ilva kanske kan förklara?


Mercato della Vucciria
Fisk och skaldjur


Mercato della Vucciria
Oliver i massor, här skulle vår oliv-diva Helena ha trivts! 😉


En fantastiskt god bruschetta mista med tomat, vitlök, ruccola och parmesan på restaurang Rendez-Vous vid strandpromenaden i Giardini-Naxos.


Smarrig, vedugnsbakad pizza från Rendez-Vous (dock ej hjärtformad som synes).


Lokal marknad i Giardini-Naxos
Fantastiskt färska och smakrika nektariner och persikor. Frukten smakar så mycket mer när den får mogna i fred och slipper fraktas till vår kalla nord.


Lokal marknad i Giardini-Naxos
I ostdisken fanns det mycket gott


Lokal marknad i Giardini-Naxos
Torkade tomater, nötter och bönor i lösvikt


Ingen resa är komplett utan att ha provsmakat det lokala ölet, här Birra Moretti på ett snabbmatsställe vid 2000-metersnivån på Etna.


Brioche con gelato – glass i bröd, i solnedgången i Taormina


Marsipanfrukter i en butik i Taormina


Otroligt välgjorda, synd att jag inte gillar marsipan 😉

Relaterade inlägg:
Sicilientips?
Italiensk afton hos Maria
Matnördarna ser på bilder

15 kommentarer

  1. sara

    oh my – vilka underbara bilder, jag måste också åka dit 🙂

  2. Elin

    wow, du vinner priset om Månadens Inlägg!

  3. Ilva

    Vad roligt att fa se dina bilder fran Sicilien, jattefina!

  4. Helena

    Matporr! Nu kan Elin och jag lägga ner bloggandet för resten av månaden. Det här är svårslaget! =) Finfina bilder; nu längtar jag ännu mer efter en Italienresa!

  5. Helena

    … och ja, olivdivan hade trivts alldeles oförskämt bra!

  6. Ilva

    NU forst sag jag att det fanns en fraga till mig i texten! De runda peperoncinosarna ater man, man kokar dem lite i vinager o vatten och sa fyller man dem med tonfisk eller kapris och sardeller eller nagot annat. De ar otroligt goda! O de avlanga kryddar man med!

  7. Maria

    Tack Ilva för den förklaringen!

  8. Mia

    Oj vad mycket god mat!
    En kompis vill åka på mc-semester till Italien nästa sommar, jag överväger att haka på efter att ha sett dina bilder. Oj, just det, jag har ju börjat mitt “nya liv”… glömde det… 😉

  9. Tre tjejer i köket » Arkiv » Mer utefrukost

    […] Som en kontrast till denna någorlunda nyttiga frukost lägger jag in en bild som jag hittade i mobilen, ett minne från Sicilien. Sambon var omåttligt förtjust i att smaska i sig en sån här croissant varje frukost, själv klarade jag inte av att äta så söta saker på morgonen. […]

  10. Tre tjejer i köket » Arkiv » Ragazzes nyårsmeny 2005

    […] Dessert Chokladfondant med mandelglass & apelsin Colosi (italienskt muscatvin hemfraktat från Sicilien) […]

  11. Tre tjejer i köket » Arkiv » Italiensk afton hos Maria

    […] Italiensk afton hos Maria Hemkomna från två underbara semesterveckor på Sicilien (mer om det en annan dag) bjöd jag och sambon i torsdags in till italiensk afton. Medbloggerskorna och Helenas sambo M fick komma och avnjuta våra “importerade” delikatesser och lite annat smått och gott. […]

  12. Frida

    Nu har vi bokat bröllopsresa till Sicilien. En lyxvecka i Taormina! Känns som ett bra val när man tittar på bilderna 🙂

  13. nicole

    Heeeej!

    För att göra er glada så kan ni kanske återuppleva era minnen på ett ställe som heter Cafe Stash i Gallerian,Hamngatan.
    Ägarinnan är sicilianska och de tillverkar äkta siciliansk glass, precis sådär krämigt och smakrikt.
    Ta er en melonglass eller pistage glass och blunda …….

  14. peter

    låt mig få påpeka att ni var på sicilien, inte italien…det är mycket stor skillnad…Sicilien är, som ni visade underbart och äkta!

  15. Lars L

    Hej,

    Under ett besök i Sicilien (Naxos) nyligen blev jag bjuden på en frukt som växte i hotellträdgården. Den hade en arom som friskt äpple men såg var mindre och avlång och hette något i stli med faloche eller dylikt. Kan någon identifiera den och berätta om den går att köpa i Sverige?

Lämna ett svar till Helena Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.