Fläskfilé under italienskt täcke

Ikväll blev det italienskt tema på middagen. Fläskfilé under italienskt täcke med ugnsstekt klyftpotatis och en flaska Regaleali. Eftersom jag hade en halv burk crème fraiche tomat & basilika hemma hade jag den i såsen istället för vanlig crème fraiche.

Fläskfilé under italienskt täcke

Ingredienser (4 portioner)
500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Italienskt täcke
125 g mozzarella
1 kruka basilika
25 g valnötskärnor
50 g grillad paprika färdig på burk
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm peppar

Sås
3 dl sky + vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk ljus maizenaredning
1 dl creme fraiche
1 tsk soja
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör
Ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ta upp filén och lägg den på en skärbräda.
  2. Häll 3 dl vatten i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
  3. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
  4. Skär filén i cm-tjocka skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 minuter tills osten smält och valnötterna är rostade utan att bli brända.
  5. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
  6. Servera med ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.

Recept från Allt om mat nr 4 2005

En kommentar

  1. ann

    Byt ut till creme fraich med basilika och tomat det blir då en helt annan sting på såsen. Byt också ut grillade paprikor som är lite tama i smaken till en blandning av soltorkade inlagda tomater och inlagd chili (medel). Annars jättebra och god bjudmat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.