| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 20/12 2004 kl. 15:23 1 kommentar

Julbaket, del 2

Inför glöggkvällen i fredags pysslade vi inte bara ihop pepparkakor och saffransskorpor. Vi bjöd även på flera sorters chokladtryffel, två av dem kommer här.

Vit tryffel med lime 24 st Arla
Ingredienser
1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker

Gör så här
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10×17 cm. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.

Hallontryffel ca 40 st Dansukker
Ingredienser
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker
små knäck- eller ischokladformar

Gör så här
Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 dl vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar (enklast om man spritsar).

Liknande inlägg:

Ett svar till “Julbaket, del 2”

  1. Erika skriver:

    Har precis gjort vit chokladtryffel. Men vi hade ingen lime, så jag tog skalet från en riven apelsin och bytta konjaken mot Likör 43. Det smakade som romerska bågar, helt underbart!!!! :mrgreen:

  2. […] 2004 skrev jag om saffransbiscotti, tunna skurna pepparkakor (kanonbra recept), hallontryfflar och vit tryffel med lime. […]

  3. […] Någon form av chokladtryffel är ett måste i julpysslandet och denna gång blev det en pepparkaksvariant. Chokladtryffel kan man ju faktiskt göra året om och är en lagom sugarrush till kaffet. Fler tryffelrecept finns här! […]

  4. […] Hursomhelst, den här pajen blir grymt god.  Den behöver stå i kylen över natten men väntan är värd varenda minut. För hallon och choklad är en finfin kombo, prova även Marias hallontryffel! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *